További hozzászólások a klímaváltozáshoz

Vágólapra másolva!
A klímaváltozás témaköre sok kedves olvasónk figyelmét keltette fel, és késztette levélírásra. A továbbiakban is szeretnénk Önökkel megosztani ezeket a véleményeket.
Vágólapra másolva!

[...] Vannak, akik dízel üzemű gépjárművükbe nem dízel üzemanyagot töltenek, hanem növényi olajokat, melyekkel ugyanúgy működik az autójuk. [...] Olcsóbb, valamint nagyon környezetbarát megoldás lenne ez a módszer. Engem a "lenne" szó keserített el és a hazai törvények: jelenleg hazánkban illegális az előbb említett formában üzemeltetni autóinkat.
Gondolják el, hogy mennyivel tisztább lenne a levegő, ha a városi buszokba és az ipari gépjárművekbe ezen túl bio dízelt töltenének! Az egyetlen negatív mellékhatása egyenlőre még a kellemetlen illata, amit szerintem egy kisebb fejlesztéssel meg lehetne oldani [például illatosító anyagot adagolni hozzájuk]. Olcsóbb, tisztább módszer. Ez lenne az egyik esély arra, hogy ne rontsuk tovább a környezetünket! Remélem a magyar kormány is változtatni fog álláspontján és legalizálja az új üzemanyag használatát.
Kovács Ferenc [origo] olvasó


A "klímatudatos gondolkodásmód" csak akkor érhet el eredményt, ha az emberek jelentős része magáévá teszi. Ma, amikor az utcán nem arra kell vigyáznom, nehogy nekimenjek valakinek, hanem nehogy nekem jöjjenek, addig elég reménytelen... A szén-dioxid kibo-csátással kapcsolatban javasolnám, hogy csak olyan országtól, gyártótól vásároljunk ipari termékeket, akik csatlakoztak a Kiotói Jegyzőkönyvhöz. Ezt természetesen Európára értem, és nem az egyénekre. Vagy esetleg vásároljunk tőlük, de iszonyú magas védővámot vessenek ki rájuk. Ez talán Európa gazdasági életére is hatna.

A fakitermelésnél egy rossz magyar szokás, a vékony gallyak helyszínen való elégetése. Talán nem is csak magyar szokás. Valóban elenyésző a gally a többihez képest, de az is elégethető lenne erőműben. A szén-dioxid felszabadul így is, de azt az energiát már nem kell máshol előállítani. Itt nem a melegedő-szalonnasütő tüzekre gondoltam. Megfelelő aprítással a szállítás is gazdaságossá tehető. A tarlóégetésről is hasonló a véleményem. Mindennek árt (talaj humusztartalmát kiégeti, apróvadakat megöli, stb.) és még ráadásul szén-dioxidot, hőt is termel haszontalanul. Javaslatom: Az ilyen égetések betiltása. Úgy érzem, ezek is jelentenének annyit, mint a 20 W-os fénycső 18 W-osra cserélése.
Ladányi Sándor [origo] olvasó


A következő javaslataim vannak a klímaváltozás okozta károk csökkentésére:
- építésügyi jogszabályok olyan, legalább európai szintű folyamatos módosítása szükséges, melyek az újonnan épülő épületekre egy előre tervezhető, az energiafelhasználás szempontjából markáns csökkenést előíró technikai feltételrendszert definiál.
- a gépjárművek káros anyag - főleg CO2 - kibocsátásának csökkentő mértékét elvárni és "bevasalni" az autógyártóktól.
- többlet-adót bevezetni a fosszilis energiák használatára, a befolyt pénzek energetikai fejlesztésre fordítandók.
- általános, minden ponton csökkentendő energiafelhasználásra ösztönözni a gyártókat és fogyasztókat egyaránt, minden területen. [...] Reméljük eggyel későbbi generáció fog "elfüstölni" a meleg miatt. Nem vagyok a témában különösen optimista.
K.Szabó Zoltán [origo] olvasó


[...] A sürgős beruházással egyetértek, de nem az olajkitermelők és az olajfinomítók tekintetében. Nem is értem miért ezeket akarják még fejleszteni, mikor már csak kb. 40 évre elegendő mennyiségű az olaj, amiről már a 80-as évektől kezdve lehet olvasni különböző sajtókban. Ekkor jelentek meg olyan hírek is (könyvek is: "A feltalálókat lelövik ugye?") miszerint egyre több, más jellegű energiaforrások is feltalálásra kerültek. Miért nem veszik elő ezeket a fiókok mélyéről, és ebben az irányban kezdenek el fejleszteni? Talán ez lehetne a kényszerítő hatás az USA- ra, rájönnének, hogy lejárt a szénhidrát alapú energiaforrások ideje, Igaz ehhez nem csak pénz, - ami sokkal hamarabb meg is térülne- de nagy bátorság is kellene. [...]
Tóthné Zsuzsa [origo] olvasó