Globális katasztrófa jöhet

Vágólapra másolva!
Klímaváltozási sorozatunkban közzé teszünk olvasói véleményeket. Ezek tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztők véleményét. Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére. Várjuk Olvasóink véleményét a [email protected] címre, vagy a Klímaváltozás topikra.
Vágólapra másolva!

Legóvatosabb becslések szerint is a Föld légkörében a szén-dioxid mennyisége 2020-ra megduplázódik, 2050-re megháromszorozódik. Az üvegházhatás következtében fellépő globális felmelegedés 50-100 év távlatában katasztrofális tengerszint-emelkedést idézhet elő. Az ipari forradalom óta az emberiség túlnyomórészt a fosszilis tüzelőanyagok elégetése révén fedezte energiaszükségletét. Ezen felhasználáshoz kötődött elválaszthatatlanul az ipari tőke mindent elsöprő érdeke. Az alternatív energiaforrások hasznosítása mindig is háttérbe szorult. A zseniális másként gondolkodó tudósok (pl. Tesla) elnyomásáról nem is beszélve. Az emberiség egy újabb globális katasztrófa felé halad.

Lehet, hogy az ősi mítoszok, legendák a tökéletes igazságot tartalmazzák az emberiség történelem előtti civilizált múltjáról. A mi civilizációnk bukásához lehet, hogy pár száz év elhibázott fejlődési útja fog vezetni. Tényleg csak ennyire futná civilizációnk erejéből? Vajon az emberiség megtanul-e másként gondolkodni? Képes lesz-e felnőni ahhoz, hogy a Kozmosz piciny, de szerves része? Képes lesz-e a globális fennmaradási érdek felülkerekedni a lokális gazdasági érdekek fölött?

Új szemlélettel gondolkodni merő tudósok és laikusok óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy világszerte meghonosítsák az emberek között az ősi történelmünkről, illetve jövőképünkről szóló újszerű tényeket, megközelítéseket. Ennek egyik fontos eleme, hogy nem vagyunk az evolúció csúcsa, és nem biztos, hogy fennmaradunk ezen a bolygón. A gyermekek újszerű oktatása, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások globális szintű betartatása, a ultinacionális energiatermelő cégek anyagi érdekeinek megtörése (pl. gyökeresen új jogi környezet létrehozásával), a még kiaknázatlan energiák felfedezése és felhasználása, és mindenekelőtt a globális tudatváltás megvalósítása csak egy eszköz lehet ahhoz, hogy az ember tevékenysége a lehető legkisebb mértékben segítse elő a klímaváltozást.

Az amerikaiaknak a mai korban talán nem a Mars meghódítására kellene koncentrálniuk, hanem arra, hogy a gazdasági érdekeiket háttérbe szorítva átalakítsák olaj-alapú gazdaságukat, és kiegyenlítsék a fejlett és szegény világ közötti életszínvonalbeli különbségeket. Fontos feladat lenne még olyan technológia kifejlesztése, amellyel az esetleges meteor- és üstökös becsapódásokat nagy hatékonysággal védhetnék ki.

Molnár Tamás [origo] olvasó