Oktatással a klímaváltozás ellen

Vágólapra másolva!
Klímaváltozási sorozatunkban közzé teszünk olvasói véleményeket. Ezek tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztők véleményét. Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére. Várjuk Olvasóink véleményét a [email protected] címre, vagy a Klímaváltozás topikra.
Vágólapra másolva!

Olvasva azokat a mindenki által megismerhető tényeket, hogy milyen mértékben változott meg az utóbbi néhány évtizedben az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben, gyakran felvetődik bennem is a tenni akarás.
Megértem, hogy a kutatók fontos kérdésekre keresnek választ:
- mi az oka a koncentráció jelentős növekedésének
- milyen hatással van a légköri folyamatokra, az időjárásra ez a változás
- milyen változások jelezhetők előre
- miért van ilyen hatással - pl. a felhők képződésére.
Miközben ezeket a tényeket megismerhetik az emberek, riasztó előrejelzéseket hallanak - ez inkább csak a jövőképüket teszi tönkre. A mai fiatalok nem akarnak gyereket, nem gondolkodnak unokáik sorsáról, hisz saját jövőképük is aggasztó.

Nekem az hiányzik ezekből a hírekből, hogy ritkán mutatják meg az olvasók szintjén, ők hogyan járulnak hozzá ehhez a változáshoz, illetve ők mit tehetnek ellene. Persze egy tudományos folyóirat publikációja egy bizonyos kutatási programot ismertet, de egy-egy tömegeknek szóló cikk megfogalmazásakor gondolni kellene arra, hogy a média,
mint "hatalom" hogyan segíthetne az emberek környezettudatos magatartásának kialakításában. Tudjuk, hogy a felnőtt társadalom és a mai ifjúság természettudományos ismeretei igen alacsony színvonalúak. Sokan azt sem tudják, hogy a szén-dioxid gáz halmazállapotú és a metán az a gáz, amivel otthon főznek, fűtenek...Szerintem kétféle úton lehetne jelentős eredményt elérni:
- a legfelsőbb irányítók (kormányzat) ill. a politikusok megnyerésével
- vagy egy jelentős tömegbázis kialakításával: az állampolgárok megfelelő ismeretek és tájékoztatás mellett bevonhatóak lennének egy olyan programba, amely a saját szintjükön való tenni akarást erősíti.

Nekem, mint kémia tanárnak fontos feladatom, hogy ezt tanítványaim körében megtegyem. Sokszor látom azonban, hogy mivel globális problémáról van szó jogos az elkeseredés, ha ezt mások viszont nem veszik figyelembe. Ezért kell a tenni akarást nemzetközi szintre emelni és összehangolni. Jó lenne tehát sok olyan jó kezdeményezésnek hangot adni, amely a mindennapi embereket bevonja a folyamatokról való felelősségteljes gondolkodásba és saját szintjükön való tenni akarásukat elősegíti. Meggyőződésem, hogy sok apró tettel többet érünk el, mint hatalmas tervekkel. Valamilyen módon meg kellene szervezni, hogy akik pl. ebben a szemlélet formálásban segíthetnek, összefogjanak, ezzel erősítsék egymás munkáját is. A média szempontjából sok olyan cikket szeretnék látni, amely tettekre mozgósít. Jó munkát kívánok!

Laczka Ágnes [origo] olvasó