Stratégiák a klímáért

Vágólapra másolva!
Klímaváltozási sorozatunkban közzé teszünk olvasói véleményeket. Ezek tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztők véleményét. Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére. Várjuk Olvasóink véleményét a [email protected] címre, vagy a Klímaváltozás topikra.
Vágólapra másolva!

Eddigi tapasztalataim mind azt mutatják, hogy a nagyléptékű központosított intézkedések (óriási erőforrásigényük miatt) túlságosan drágák, lassúak és hosszú távon nehezen fenntarthatók.

Ezzel szemben az "elosztott rendszerek" megoldásai gyorsabban kivitelezhetők, költséghatékonyabbak, sokkal hibatűrőbbek, jobban regenerálhatók és jól adaptálhatók a változó peremfeltételekhez. Ezen felül van egy igen komoly emocionális előnye is: az emberek sokkal szívesebben alkalmazkodnak a kis, személyes beleegyezésen alapuló változásokhoz, mint az átfogó kötelezettségekhez.

Javaslatom tehát egy irányelv csupán:
A klímaváltozás problémáinak megoldására előirányzott gazdasági és technológiai erőforrásokat próbáljuk (legalább részben) néhány széles társadalmi bázisú decentralizált megoldásba fektetni. Emellett természetesen szükség van a centralizált megoldásokra is, mert vannak szituációk, amiket azokkal jobban lehet kezelni. Tehát kevert stratégiával még jobbak az esélyeink.

Példa:
Vegyünk egy szervezetet, aminek minden sejtje (különböző mértékben) termel egy kevés káros anyagot, amit ki kell választani (esetleg le kell bontani) hogy ne okozzon kárt.
Néhány lehetőség:
- létrehozhatunk egy új szervet, ami egymagában kiválasztja (esetleg lebontja) a káros anyagot (ez a szerv rengeteg energiát fog elvonni a többitől parazita módjára, és ha megbetegszik, akkor gyorsan felhalmozódhat a káros anyag).
- decentralizált megoldásként létrehozhatunk olyan eszközöket, amelyekkel a szervezet minden sejtje csökkentheti saját károsanyag-kibocsátását ill. előkészítheti ezek kiválasztását/lebontását: mindkettővel hozzájárul hogy a központi (erősen terhelt) károsanyag-kiválasztó/lebontó szerv csökkenthesse erőforrásigényét. Az így nyert erőforrásokat vissza lehet forgatni az elosztott károsanyag-korlátozó/elő feldolgozó eszközökbe és egyéb decentralizált megoldásokba. Ez esetben még akkor sem adódik akkora probléma, ha a központi szerv megbetegszik.

Vidéki András [origo] olvasó