Hosszú távon az atomenergia a megoldás

Vágólapra másolva!
Klímaváltozási sorozatunkban közzé teszünk olvasói véleményeket. Ezek tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztők véleményét. Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére. Várjuk Olvasóink véleményét a [email protected] címre, vagy a Klímaváltozás topikra.
Vágólapra másolva!

Az tény, hogy az emberiség századok óta éget mindent, ami a keze ügyébe kerül. Ez két okból sem mehet a végtelenségig: egyrészt túl sok lett az ember, másrészt lassan elég minden, ami égethető (fa, szén, olaj, gáz), de ami még rosszabb, az így "termelt" tömérdek füstgáz lényegesen megváltoztatja a légkört, vele a klímát. Persze ettől még az emberiség megmarad, csak kissé mások lesznek az életfeltételek, eltolódnak a civilizációs központok, stb.

Hosszútávon - per pillanat - nem látszik más megoldás, mint az atomenergia nagyobb arányú hasznosítása. Az az ellenérv, hogy az atomhulladék lakhatatlanná tenné a Földet, teljesen dilettáns, nevetséges álláspont (ha az Ó-egyiptomiak sok ezer évre el tudták temetni halottaikat, a mai ember - a mai technikával - miért ne tudná ezer évekre "eltemetni" veszélyes hulladékait?). Sajnos addig, amíg a pillanatnyi gazdasági haszon és a napi hatalmi/politikai küzdelmek határozzák meg hosszú távra is kiható műszaki/gazdasági folyamatok kezelését, nem várható érdemi megoldás, sodródunk tovább, mint eddig.

Végezetül egy (költői) kérdés: ha az emberiség a pusztítás technikáira (hadikiadások) költött ezermilliárdjainak csak egy töredékét csoportosítaná át a jövő energiaforrásainak kutatására/fejlesztésére, beleértve a már működő atomenergia-termelés problémáinak megoldását is, ugyanilyen sötét lenne a jövőképünk?

P.S.: Az érdemi előrehaladás érdekében pedig a különféle, homályos hátterű, - civilnek álcázott - valójában viszont nagyon is konkrét gazdasági, politikai ill. hatalmi érdekeket gátlástalanul kiszolgáló dilettáns alakulatokat, "zöld szervezeteket", valahogy távol kellene tartani az ilyen, nemzetek feletti, sorsdöntő ügyek intézésétől.

Bíró Gyula [origo] olvasó