40 fok feletti kánikula lesz Spanyolországban

2005.07.01. 13:09

Sokan választják Spanyolországot nyári uticélként. A kulturális értékek mellett a mediterrán éghajlat biztosította sok napsütés és meleg idő is vonzza az ide látogatókat. A hét végén azonban igazi afrikai forróságra készüljenek az oda látogatók!

A hét végén tehát rátör a nagy meleg Spanyolországra. Szombaton a 40 fok körüli értékek még csak a déli tájakra jutnak el, vasárnap azonban már nagy területen negyven fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. A nagy megterhelés után hétfő délután már egy kis felfrissülés érkezik.

A kontinensünkön eddig valaha mért legmagasabb hőmérséklet egy fok híján ötven fok, a rekord értéket éppen a spanyol nagyvárosában, Sevillában mérték. A 40 fok feletti hőség egyébként sem ritka: nyaranként többször is előfordul a térségben.
Mi ennek az oka, hiszen a déli fekvés még nem minden, ugyanis Görögország déli szigetei, különösen Kréta közelebb vannak az egyenlítőhöz. Azt sem lehet mondani, hogy itt a legmegbízhatóbb a nyár, hiszen Krétán is hasonlóan ritka nyáron az eső, mint Spanyolország legdélibb vidékén.

Az igazi ok Afrika közelsége. A Földközi-tenger összeszűkülése lehetővé teszi a sivatagi légtömegek könnyebb behatolását Európa délnyugati vidékére. Közvetlenül a tengerparton természetesen még érvényesül a víztömeg mérséklő hatása, de ez a parttól távolodva fokozatosan csökken, 20-30 km-el beljebb teljesen megszűnik. Így Sevilla fekvése ilyen értelemben tökéletesnek mondható: délen helyezkedik el, de a tengerparttól beljebb, és alig van valamivel a tengerszint felett.

A hét végén azonban nemcsak ezt a déli vidéket, hanem Spanyolország nagy részét afrikai forró levegő éri el, amint ezt hét eleji cikkünkben már előre jeleztük. A nagy hőség egybeesik a hazánkban végbemenő átmeneti lehűléssel, ami nem a véletlen műve: a mérsékelt övi nagytérségű frontzóna hullámmozgásában pontosan fél hullámhossz esik hazánk és az ibériai térség közé, így ellentétes fázis alakul ki. Amikor nálunk hidegfront van, ott erőteljes melegedés kezdődik, és fordítva.

ICI Interaktív Meteorológia

KAPCSOLÓDÓ CIKK