Magyarország mediterrán területté válhat

Vágólapra másolva!
Egy lehetséges éghajlatváltozás Európában, a Földközi-tenger partvidékén és a magas hegységekben élőket érintené a leginkább hátrányosan. Mások viszont akár jól is járhatnának vele.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsoport a Science-ben megjelent tanulmányában a globális éghajlatváltozás lehetséges regionális hatásait elemezte. Európában különösen két térség veszélyeztetettségét emelték ki.

A mediterrán vidékeken az éghajlatváltozás egyik következménye a csapadékhajlam csökkenése, valamint a nyári forróság fokozódása lehet. A bozót- és erdőtüzek elszaporodásával egyes növényfajok élőhelyein olyan romlás következhet be, amely veszélyezteti fennmaradásukat. Ugyanakkor lehetségesnek tartják a növények északra "vándorlását", azaz bizonyos mediterrán növények meghonosodását északibb országokban.

Hazánk, amelynek délnyugati területe a mediterrán öv határán húzódik, könnyen belekerülhet ebbe a folyamatba. A növényzet és az éghajlat jellege jelentős átalakuláson mehet keresztül, viszonylag rövid idő alatt is. A különösen nagy aszályok a mezőgazdasági területek csökkenését is maguk után vonhatják. Egyes mediterrán térségekre jellemző növényfajok termesztése szintén északra tolódhat. Fokozódó szárazság esetén, a lakosság vízszüksékletének kielégítése is komoly gondokat okozhat.

A magas hegységek éghajlatváltozásának hatása a hegyvidékek tágabb környezetébe is eljuthat. Az állandó hóhatár fokozatos emelkedése, az eső formájában lehulló csapadék arányának növekedése, jelentősen változtatja, ingadozóbbá teszi a folyók vízállását. A téli és tavaszi árvizek - a gyorsabb lefolyás eredményeként - egyre intenzívebbé válhatnak, ugyanakkor a szárazságra is sokkal hamarabb reagálnak a folyók. A téli sportok iparága szintén jelentős veszteségeket szenvedhet el. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg olyan kompenzáló hatásokról, mint a hegyvidékek növényzetének terjedése a magasabb régiók felé, melyek gyökér-talaj rendszere jó víztároló képességgel rendelkezik, csökkentve az árvizek intenzitását. Nyertesek lehetnek viszont az északi országok, ahol például lehetővé válna az erdős területek növekedése.

Sok még persze a bizonytalanság, az éghajlatváltozás legnehezebben megjósolható eleme éppen az adott régiókra számított hatások bekövetkezése. Így például a csapadék jövőbeli alakulásáról már születtek ellentétes eredmények is egy-egy adott ország térségében.

ICI Interaktív Meteorológia