Veszélyessé vált a Beta hurrikán

Vágólapra másolva!
Alpha után Beta. A görög ábécé újabb betűje kellett az idei rendkívüli hurrikán sorozat legújabb tagjának elnevezéséhez. És hol van még a hurrikánszezon vége!
Vágólapra másolva!

Komoly hurrikánná erősödve érkezett Nicaragua partjaihoz a Beta. A jelenleg 140 km/órás tartós széllel és 180 km/órás lökésekkel támadó hurrikán 5-6 km/órás sebességgel közelít a szárazföldhöz. A 29 fokos tengerfelszín felett gyorsan nő az energiája, már 26 fok is elegendő egy hurrikán kialakulásához és fennmaradásához.

Az előrejelzések szerint holnapra már átlépi a 2-es kategóriát (ilyen volt a Wilma is Mexikó felett), ekkor már 200 km/órát is meghaladó széllökések várhatók, a tengeren pedig 9-10 méteres hullámokat korbácsol. Szele és esőzónája Nicaragua és Salvador területét veszélyezteti.

Ezeken a területeken a fő veszélyforrást a domborzat jelenti: a hegyes vidékeken már viszonylag kisebb csapadék is katasztrofális földcsuszamlásokat és sárlavinákat indíthat el. Márpedig a Beta ennél sokkal nagyobb csapadékmennyisséggel fenyeget.

A szárazföld felett viszonylag gyors gyengülésével számolnak vasárnaptól, így talán a hegyvidéket már nem éri el olyan intenzíven a csapadékzóna.

ICI Interaktív Meteorológia