Vesztébe rohan a Wilma

Vágólapra másolva!
Szinte példátlan életutat bejárva, az egész Karibi-térség végigtarolása után Wilma sorsa megpecsételődik. A Floridában és a Bahamákon végzett pusztítása után nagyon jó erőben ért ki az Atlanti-óceánra, ahol lassanként eléri a végzete.
Vágólapra másolva!

Hatalmas utat járt már be a Wilma. miután a Karibi-szigetek, majd Mexikó után Floridán is rendkívüli pusztítást vitt végbe, majd a Bahamák északi szigeteit is érintette, kiért a nyílt óceánra. Átvonulását megfigyelhetjük filmünkön.

Életútja valóban példátlan: a már több mint egy hete keletkezet hurrikán egy időre - 5-ös kategóriájúként - a valaha észlelt legerősebbé vált. Mexikó felett jelentősen gyengült, nagyon lelassult mozgása miatt a szárazföldön sokat időzött, rengeteg energiát veszítve ezzel, és visszaesett a 2-es kategóriába.

Ez azonban csak átmeneti állapot volt, a nyílt vizekre kiérve korábbi nevéhez méltó módon felerősödött, és Floridát felső 3-as kategóriában érte el, alig elmaradva a 4-es kategória 210 km/órás tartós sebességétől, ezzel az egyik legerősebb lett a Floridát pusztító hurrikánok sorában.

Sebessége annyira megnőtt, hogy a szárazföld felett szinte semmit nem gyengült, és előbb a Bahamákat, majd az óceánt érte el 200 km/órát meghaladó szelekkel. Haladási sebessége most is rendkívül nagy, közel 50 km/óra, ami várhatóan tovább nő.

Időközben az észak felé mozgó Alpha bekerült Wilma áramlási mezejébe, ami a pusztulását okozta.

Sorsát azonban a Wilma sem kerülheti el: egyre hűvösebb vizek felett rohan észak-északkelet felé a végzetébe: 26 fokos tengerfelszín-hőmérséklet alatt leáll a hurrikán motorja. Még másfél napig éri el a hurrikán fokozatot, utána lassan elhaló trópusi viharként éri el Kanada partjait.

ICI Interaktív Meteorológia