Vágólapra másolva!
Folyamatosan követtük 4 napon át a szeszélyesen viselkedő Rita vonulását. Jelenleg már csak trópusi vihar, de pusztító ereje továbbra is jelentős. Cikkünkben utólag is végig követhetjük az elmúlt napok eseményeit, és sok mindent megtudhatunk a hurrikánokról.
Vágólapra másolva!

A legrissebb információk

Az ICI Interaktív Meteorológia műholdkép-feldolgozó rendszerén követheti a hurrikán vonulását. A fontosabb fázisokról írásban is beszámolunk (időpontok hazai időben).

Vasárnap (szeptember 25-e) dél

A Rita trópusi viharrá szelídült, de továbbra is hatalmas károkat képes okozni, több mint egymillió ember maradt áram nélkül az újabban érintett területeken is.

A Rita teljes pusztítását csak napok múlva lehet felmérni, az egész világgazdaságra kihathat például az a tény, hogy megbénult a Mexikói-öböl olajtermelése. Nagy erőket kötött le a mentés, és a több millió ember evakuálása és visszatérése is.

Szombat (szeptember 24-e) este

A szárazföld felett már nem akkora úr egy hurrikán, mint a tengeren. Így jár természetesen a Rita is: estére 1-es fokozatúvá gyengült, 120 km/órás szelekkel. Hatalmas viszont a kihullott csapadékmennyiség, sok helyen jóval meghaladja az előrejelzett 500 mm-t is, sok elöntés várható.

Az áldozatok száma és okozott károk mértéke egyelőre nem ismert, de becslések szerint eléri a 10 milliárd dollárt. Ez jelentősen elmarad ugyan a Katrinától, és még inkább az előzetes várakozásoktól, de csak kevés hurrikán okozott ilyen nagyságrendű kárt a történelemben.

Továbbra sem sikerült viszont megállítani New Orleans újabb elöntését.

A Rita az éjszaka folyamán trópusi viharrá szelídül, erősödése csak meleg tengerfelszín felett következhetne be, de ilyen pálya az esetében már nem képzelhető el.

Szombat (szeptember 24-e) délután

Már a szárazföld felett tombol a Rita. Port Arthurt és környékét, ahol a hurrikán partot ért, teljes pusztulás fenyegeti. A városban egyszerre pusztít a tűz és a víz: a keletkezett tüzet a vihar miatt nem lehetett eloltani, a tenger felől pedig 5-6 méteres szökőár fenyeget. További települések is több méteres víz alá kerülhetnek.

Jó esély van arra, hogy Houston megmenekül a hurrikán fő csapásától. Annyiban javul a helyzet New Orleansban is, hogy a város fokozatosan kikerül a Rita fő csapadékzónája alól, és egyre kevesebb lesz az eső. Ez természetesen már nem segíthet az átszakadt gátakon, de csökken a vízutánpótlás. Mindez jól követhető műholdfilmünkön.

A Rita egyre inkább az 1957-ben hatalmas pusztítást végző 4-5 kategóriás Audrey nyomvonalán halad. Több órás tombolása után gyengülése várható, az időtartam meghatározó lesz a pusztítás szempontjából.

Szombat (szeptember 24-e) délelőtt

Elérte a Rita a szárazföldet! Port Arthurtól kissé keletre, egy mocsaras területnél érte el a középpontja a partot. Mozgása filmünkön jól követhető. A jelenleg 3-as kategóriájú hurrikán gyengülését jelzi, hogy szeme fokozatosan beszűkült, a filmen már csak folyamatában tudjuk azonosítani.

A jelenleg 180 km/órával tomboló vihar romboló erejét egyáltalán nem szabad lebecsülni, csak arra gondoljunk, hogy novemberben a Tátrát letaroló szél "éppen csak" a 150 km/órát érte el. A hurrikán veszélyessége nem csak a szél erejében rejlik! A lecsapó 6-8 méteres hullámok elsöpörhetik a partmenti településeket, éppen ez fenyegeti most a tenger szintjén épült Port Arthurt és más településeket is.

A másik nagy katasztrófa okozó, az özönvízszerű csapadék. Ez okozta New Orleans Katrina általi, és most megismétlődő pusztulását is. Most 500 mm csapadékot várnak. A nyári hazai és a mostani romániai katasztrófák idején 150-200 mm csapadék hullott!

A következő órákban a hurrikánok szárazföld feletti tipikus sorsa várható: a meleg tenger felszíni energiaforrásától megfosztva fokozatosan gyengül.

A hurrikánokról frissülő információkat olvashatnak cikkünk alsó részében is.

Szombat (szeptember 24-e) reggel

Ezekben az órákban éri el a Rita a Louisiana és Texas határvidéki partokat, legvalószínűbben Port Arthur közelében. A város pontosan a tenger szintjén helyezkedik el, így a máris 180km/órás szél által felkorbácsolt 6-8 méteres hullámok egyszerűen elsöpörhetik. Elrendelték a teljes kitelepítést. Filmünkön jól követhető a hurrikán szemének imbolygó mozgása.

New Orleansban továbbra is szakad az eső, a 3 helyen is átszakadt gátak résein ömlik a víz a városba, egyre nagyobb területek kerülnek víz alá.

Péntek (szeptember 23-a) este

Sajnos az előrejelzett katasztrófa bekövetkezett: New Orleansban az ideiglenesen helyreállított gátak nem bírták a hatalmas terhelést, és átszakadtak. A példátlanul sokat szenvedett város ismét fokozatosan víz alá kerül. Indokoltnak bizonyult az újra elrendelt evakuálás, a városban maradt kevesek nagy veszélynek vannak kitéve, ismét növekedhet - a Katrina után még nem is véglegesített - áldozatok száma. A város sorsát az pecsételte meg, hogy délután fokozatosan belekerült az egyre északabbra forduló Rita északi, nagyon intenzív csapadékzónájába. Mindez nagyon jól követhető műholdfilmünkön, ahol a vörössel jelzett területek az erőteljesebb csapadékintenzitásokat jelzik. New Orleans vált a Rita első áldozatává.

Az este folyamán a hurrikán nagyon szeszélyesen viselkedik, útja egyre fokozottabban eltér a korábban előrejelzett útvonaltól, és egyre valószínűbb, hogy nem is a texasi partokat éri el. Ezek az irányváltozások egyébként egyáltalán nem szokatlanok, a hurrikánok útjának az előrejelzése még ma sem könnyű feladat. Ha marad az északabbra forduló pálya, akkor a példátlan dugókban veszteglő, benzinhiánnyal küszködő menekülők akár közelebb kerülhetnek a centrumához, mintha Galvestonban vagy Houstonban maradtak volna. Szerencsére jelenleg az ereje 3-as fokozatúra csökkent, de ez is bőven elég ahhoz, hogy hatalmas károkat okozzon: a várható csapadékmennyiséget 500 mm körülire becsülik! Másrész az irányához hasonlóan az erejének az előrejelzése is nagyon bizonytalan, a hurrikánközpont továbbra is jelentős erősödésére számít. Most legnagyobb veszélyben Potr Arthur városa van, a louisianai határon.

Péntek (szeptember 23-a) dél

A Rita jelenleg is négyes erősségű, a hurrikán központ 5-ösre erősödésére számít. Pusztító ereje az előrejelzésük szerint meghaladja a Katrináét. A mostani legvalószínűbb számítások szerint a texasi partokat Port Arthurnál holnap éri el, és Houstont is komolyan fenyegeti. Innét az egyirányúsított autópályákon közel 2 millió ember menekült el, de a benzinhiány sokfelé okoz fennakadásokat. George Bush szerint a szövetségi kormányzat felkészült a legrosszabbra. Felhívják a figyelmet: a 4-es és 5-ös fokozat közötti különbség sokszor csak kis szélsebesség különbségeken múlik, ennek önmagában nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani, a 4-es hurrikán romboló ereje is óriási.

Továbbra is nagyon veszélyes a helyzet New Orleansban. A délelőtt átmenetileg gyengébb csapadékhullámok után újabb kiadós csapadék várható, kérdés, hogy az ideiglenesen helyreállított gátak kitartanak-e?

Péntek (szeptember 23-a) reggel

Az éjszaka folyamán némiképp veszített erejéből a Rita, a szélsebesség 250 km/órára csökkent. A hurrikán jelenleg 4-es besorolású, de a hurrikánközpont előrejelzés szerint ez csak átmeneti, a nappali órákban újabb energiát kapva ismét az erősödése várható, és a texasi partokat a Katrinánál nagyobb pusztítóerővel éri el. New Orleans környékén órák óta zuhog az eső, a lehulló csapadék mennyisége rövidesen eléri a 15 centiméteres kritikus értéket: előzetesen ennyire becsülték az ideiglenesen helyreállított gátak ellenálló képességét. Az újabb katasztrófa valószínűsége óráról-órára nő. Ismét elrendelték a város kiürítését.

A térségben kaotikus állapotok uralkodnak, több mint 1 millió ember menekül az utakon, 150 km-es kocsisor alakult ki. Az evakuálás sürgős befejezésére szólítottak fel a hatóságok. Soha nem látott méretű katasztrófavédelmi intézkedéseket tettek: mentőcsapatok, mentőhelikopterek, mobilkórházak várják készenlétben a hurrikán érkezését. Bush elnök folyamatosan figyelemmel kíséri az előkészületeket és az eseményeket. A washintoni magyar nagykövetség minden magyar állampolgárt a térség elhagyására szólított fel, és folyamatos segélyvonalakat tart fenn.

Nagyon lényegesek lesznek a következő órák a hurrikán szempontjából: az északi csapadékzónája aktivitásától, illetve az északra tolódás mértékétől függ New Orleans sorsa, továbbá az, hogy hol éri el a texasi partokat. Az amerikai hurrikánközpont tájékoztatása szerint ma estére várható a Rita megérkezése.

Csötörtök este

A Rita lassan északiasabb irányba fordul, mindez jól látható ahhoz az irányhoz képest, melyet délelőtt rajzoltunk fel a filmre. A szélsebesség időnként meghaladja a példátlan 300 km/órát. Amerikai katasztrófavédelmi források szerint a Rita ezzel minden idők legerősebb hurrikánjává erősödött. Haladási sebessége továbbra is 15-20 km/óra. Az előrejelzések szerint pályája a mostani északnyugatiról még inkább északabbra fordul, és az öböl vize fölött várhatóan tovább erősödik, majd a partokra óriási erővel fog lecsapni. Az északi pereme máris elérte a sokat szenvedett New Orleans térségét, és egyre jelentősebb csapadékot ad. Ez nagyon veszélyes lehet a - még csak ideiglenesen helyreállított - városvédő gátak számára, melyek 15 cm-nél több esőt nem bírnak el. Az északra forduló pálya könnyen okozhat katasztrófát. Várható, hogy a szárazföldet 5-ös erősségű hurrikánként éri el.

Csütörtök délelőtt

A Rita már a legerősebb, 5-ös fokozatú, a Mexikói-öbölben, Kubától északra halad északnyugati irányba, a meleg tengerfelszínből egyre több energiát halmoz fel. Haladása nem gyors, a 20 km/órát sem éri el, a nagy szélsebesség nem ebből, hanem az elraktározott hőenergia felszabadulásából adódik.


Felfoghatatlan erő

Ritka jelenségek az 5-ös erősségű hurrikánok, bennük a szél sebessége meghaladja a 250 km/órát, ami - azok számára, akik még nem tapasztaltak ilyet - szinte felfoghatatlan erejű. Nálunk a legerősebb orkánok is csak kb. fele ilyen sebességűek, a Tátrát letaroló tavaly novemberi rendkívüli vihar is "csak" 140-150 km/óra sebességű volt. Miután egy adott felületen kifejtett nyomóerő a sebességgel négyzetesen nő, így a 300 km/órát is meghaladó Rita romboló ereje a tátrainak több, mint négyszerese!

Ezek a hurrikánok a betonépítményeken kívül szinte mindent képesek lerombolni. Ezért az ellenük való egyetlen védekezés a városok kitelepítése. Jellemző, hogy miután a Rita várható útja Houston felé vezet, elrendelték a milliós város kitelepítését, de még az űrközpontból is át kellett adni a Nemzetközi Űrállomás vezérlését Oroszországnak, a nagy kockázat miatt.

A nagy hurrikánok esetén a fő kérdés, hogy milyen irányba mozognak. Sajnos ennek pontos előrejelzése ma még nem megoldott feladat. Pedig fontos lenne tudni, hogy - mindenekelőtt a "szem" körüli legerősebb viharzóna - mely területeket fogja érinteni. Meglehetősen bizonytalanul jelezhető előre a hurrikánok erejének az alakulása is. Ami egyértelmű, hogy a szárazföld fölé érve gyorsan veszítenek energiájukból, és hamarosan trópusi viharrá alakulnak.

Mekkora egy hurrikán?

Sok a bizonytalanság a hurrikánok rangsorolásában, például, hogy melyik az eddigi legnagyobb hurrikán? Erre nehéz egyetlen paramétert adni, hiszen tekinthetjük a méretét, a központi nyomásdepressziót, az okozott pusztítás mértékét, vagy a benne előforduló legerősebb széllökéseket. Többnyire az utóbbit veszik alapul, ez tegnap a Rita esetében megközelítette a 350 km/órát, a nyomás pedig 898 millibárra zuhant. Probléma viszont, hogy a tengeren alig van észlelőpont, így nagyon nehéz megmondani a tényleges értékeket, inkább csak becslésekre, számításokra kell szorítkoznunk. Sokszor még utólag is nehéz kérdés egy hurrikán rangsorolása. Mindenesetre, a Rita középpontjában észlelt 1 órás 10 millibáros nyomáscsökkenés, abszolút rekord.

ICI Interaktív Meteorológia