Újra itt a tél Dél-Európában

Vágólapra másolva!
Rendkívüli hírek érkeznek a mediterrán térségből: április közepén hóakadályok és rekordhőmérsékletű orkánok bénítják a közlekedést Spanyolországban és Olaszországban. Mire számíthatunk a folytatásban, kapunk-e mi is a mediterrán télből? A meteorológusok válasza nem teljesen megnyugtató.
Vágólapra másolva!

Havazástól elzárt utak Észak-Spanyolországban, ismétlődő havazás Itália minden hegyvidékén, hóborította lejtők Szardínián. Nagyjából ezek a képek jellemezték az elmúlt napok időjárását Európa több mediterrán területén.

Bár az áprilisi téli pillanatok igen ritkák arrafelé, ilyenkor már nyárias időnek kellene lennie, az ahhoz vezető légköri folyamatok egyszerű séma alapján jöttek létre. A múlt pénteken egy Skandinávia felett örvénylő markáns ciklon nyugati oldalán viharos északi áramlással sarkvidéki eredetű légtömeg indult el dél felé. Az erős északi áramlás a Pireneusok hegyláncainál légörvénnyé alakult át, mely kedvezett a csapadékképződésnek. A hideg levegő nagy magasságban akadály nélkül hatolt a délebbi szélességekre, így a légörvényben tovább erősödött a labilitás ami az északi spanyol területeken intenzív havazást okozott.

Időközben egy másik légörvény alakult ki néhányszáz kilométerrel keletebbre, ugyancsak az erős északi áramlás és ebben az esetben az Alpok áramlást módosító hegyláncai hatására. Vasárnap az Alpoktól északra anticiklon épült fel, megszűnt a hideg levegő utánpótlása, így a magasban a Földközi-tenger középső medencéjében egy úgynevezett hidegcsepp jött létre. A hidegcsepp erősítette a légörvényt, a benne lévő instabilitás intenzív csapadékban, helyenként orkán erejű viharokban mutatkozott meg. A csapadék hűtő hatása is hozzájárult ahhoz, hogy a hóhatár Itália szerte 1300 méter alá csökkenjen.

A folytatásban nem kell hasonlóan szélsőséges időre számítani. A ciklon lassan keletebbre mozdul, jelentősen gyengül, és szerdán már a Balkán-félsziget környékén okoz csapadékot.

A ciklon délies pályája miatt a Kárpát-medencébe lehűlést ettől az időjárási rendszertől nem kell várnunk, nálunk marad a változékony, még az átlagosnál is kissé enyhébb áprilisi időjárás.

A mediterrán tél tehát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is a térségből, és ez így is lenne rendjén. Azonban az április - különösen az idei - rendkívül szeszélyes, így pénteken egy újabb hidegbetörés várható a kontinens nyugati részén. Ez ugyan enyhébbnek ígérkezik az előzőnél, és nem hatol olyan mélyen délre, ennek ellenére pénteken a Pireneusokban és Baszkföldön 1500 méter alatt is előfordulhat havazás, majd a hét végén az Alpok egyes vidékein készülhetnek nagy hóesésre. Hazánkat azonban várhatóan ez a rendszer sem fogja érinteni.

A kontinens felett igen instabil légköri állapot alakult ki, így továbbra is szolgálhat különleges meglepetésekkel az idei április.

ICI Interaktív Meteorológia