Rendkívüli havazások Európa-szerte

Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában napok óta tartja magát a nagy havazásokat, járhatatlan utakat okozó időjárás. Magyarországon szerencsésebben alakult a helyzet, az egy-két fokkal enyhébb hőmérsékleteknek köszönhetően a lehullott hó csak a hegyekben maradt meg teljes mennyiségében. Amíg az Északi-középhegységben a hó vastagsága átlépte az egyméteres határt (és veszélybe került a 100 éves rekord), addig az alacsonyabb területeken eső, havas eső és olvadás volt a jellemző. A tél folytatódik.
Vágólapra másolva!

Miközben Grönlandon nyáron is ritkán észlelt 15 fok feletti hőmérsékletek "tombolnak", addig az öreg kontinens nyugati vidékén nagy területeket borított be a hó. A naptárra fittyet hányva az igazi télnek még lesz folytatása.

Tulajdonképpen már bő egy hete kialakult a télnek kedvező speciális időjárási helyzet. Európa északi részén tartós anticiklon épült fel, melynek hatására Nyugat-Európában eleinte északias, majd északkeleti áramlás jött létre. Így az anticiklon áthatolhatatlan falat képzett az enyhe, óceáni eredetű légtömegek számára, ugyanakkor utat nyitott a sarkvidéki levegőnek. Mindeközben a Földközi-tenger középső medencéjéből kiindulva 2-3 napig fennmaradó ciklonok keletkeztek, melyek általában északra mozogtak el. A ciklonokban a mediterrán eredetű meleg, nedves levegő a hideg fölé csúszott, a feláramlás hatására kiadós havazás jött létre. Németországban, Franciaországban, Spanyolország és Itália északi vidékén, sőt még Angliában is voltak - helyenként jelenleg is vannak - jelentős hóesések. A havazások utáni átmeneti derült éjszakákon pedig sokfelé -15 fok alá csökkent a hajnali hőmérséklet.

A ciklonok keleti, enyhe oldalán, a Balkán-félszigeten és a Fekete-tenger partvidékén már az eső volt a jellemző.

A hideg és meleg légtömeg határa a Kárpát-medencére, így többek között hazánkra esett. A frontzóna élességét az országrészeink közötti időjárási különbség is szemléltette. Ugyanakkor 500 méter felett mindenütt havazott, aminek következtében az Északi-középhegységben a hóréteg vastagsága átlépte az egyméteres határt. Tekintettel arra, hogy errefelé az eddig mért legnagyobb hóvastagság 110-130 cm között ingadozik, veszélybe kerülhetnek a rekordok. A tavaszi olvadásnál még nagy jelentőssége lehet ennek a tetemes hónak.

A télnek - legalábbis a kontinens nyugati vidékén - még korántsincs vége. Az elkövetkező 4-6 napban számottevő enyhülés nem várható. Franciaország és Németország területére több hullámban újabb hidegáramlás érkezik. A változás annyi lesz, hogy vasárnaptól a hideg levegő már a Kárpát-medencébe is behatol.

Csütörtök délután jelentkezünk a hétvége időjárására vonatkozó előrejelzésünkkel.

ICI Interaktív Meteorológia