A karácsonyi időjárásról

Vágólapra másolva!
Sokunk vágya a fehér karácsony: az ünnepi hangulathoz hozzátartozik a hófödte táj és a hóesés. Idén a legjobb helyzetben az északkeleti országrészben és a magasabb helyeken élők lesznek, míg a délnyugaton élők nem számíthatnak fehér karácsonyra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok hideg időjárásának éppen egy ciklonrendszer vet véget, melynek előoldalán egyre enyhébb és nedvesebb levegő érkezik hazánk fölé. Ennek hatására nyugat felől fokozatos melegedésre és jelentős csapadékra kell számítanunk.

Pénteken a hajnali órákban még lesznek fagyok, de szombaton és vasárnap ezek is megszűnnek, napközben pedig 5 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombat előtt még havazás, ónos eső is várható, utána a csapadék jellemzően eső lesz, amelyből vasárnap nagyobb mennyiségre is számíthatunk. Vasárnap délutántól a nyugati határszélen már ismét előfordulhat havas eső, havazás.

Jelentősebb havazás és átmeneti hótakaró csak északkeleten és az Északi-középhegység magasabb területein várható. Egyéb helyeken még a hétközben kialakult néhány centiméteres hótakaró is elolvad.

A közlekedők - okulva az előző hétvége sok balesetéből - nagyon figyeljenek az ónos esős területeken.

ICI Interaktív Meteorológia