Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

antitest
Ellenanyag, a szervezet által termelt, a vérben megjelenő fehérje, amely a szervezetbe hatoló idegen ágensek (pl. antigének) hatására és azok leküzdését, semlegesítését szolgálja.

ascendáló fertőzés
Felszálló fertőzés. A külső nemi szervekből átterjedhet a méhcsatornán keresztül a méhre, petefészekre, hegesedést, ezáltal meddőséget okozhat (pl. klamídia, genitális herpesz esetén különösen valószínű).

Bartholini-mirigyek
Nemi izgalom hatására a Bartholini-mirigyek váladéka teszi nedvessé a hüvelybemenetet.

BNG
Bőr- és nemi beteg-gondozó

cervix
Méhnyak.

elemi testek (klamídia)
A kalmídia kórokozójának kicsi, tömör sejten kívül extracellulárisan elhelyezkedő formája, mely képtelen energia termelésére, így nincs anyagcseréje, nem szaporodik, így antibiotikum sem tud rá hatni.

epidemiológia
Járványtan; a járványok kialakulásával, terjedésével, a járványt kialakító betegség kezelésével, a járvány megfékezésének lehetőségeivel foglalkozó tudományág.

erózió
Felszíni sérülés, hámhiány.

fakultatív parazita
Olyan kórokozó, amely nem minden esetben, csak a gazdaszervezettel kialakított egyensúly felbomlásakor okoz tüneteket.

genitália, genitális
Nemi szerv; nemi szervekkel kapcsolatos, nemi szerveken található.

genitális herpesz (herpes progenitalis)
Kórokozója a HSV-2 vagy a HSV-1 vírus. Legjellemzőbb tünetei az égő, fájdalmas hólyagocskák és az ezeken kialakuló apró hámhiányok. Két-három héten belül visszafejlődik, de kiújulásra hajlamos. Az újszülöttek is fertőződhetnek, ez súlyos szövődménnyel jár.

gonorrhoea (tripper, kankó)
Kórokozója a Neisseria gonorrhoeae. Férfiaknál húgycső-, esetleg prosztatagyulladással jár, nőknél tünetszegény lefolyású, bizonyos estekben azonban meddőséget okozhat. A véráram útján az izületekre átterjedve fájdalmas gyulladást okozhat.

granulomatózus szöveti reakció
Néhány kórokozó (pl. TBC, szifilisz) jellegzetes szövettani elváltozást, csomókat képez. Ezeket hívjuk granulómáknak.

hegyes függöly (condyloma accuminatum, kakastarély)
Kórokozói a HPV 6, 11, ritkábban a 16, 18 papovavírusok. A nemi szervek nyálkahártyáján egymással összefolyó, gyorsan növő, nagyon tagolt felszínű növedékek képződnek. Magas rizikójú törzsekkel való fertőződés méhnyakrák kialakulásához vezethet.

hólyagbennék
Hólyagtartalom.

HPV
Humán Papillóma-Vírus. A papovavírusok családjába tartozó vírus. Nőknél méhnyakrák kialakulását okozhatja.

incidencia
Egy-egy betegség 100 000 emberre vonatkoztatott előfordulási gyakorisága.

inkubációs idő
Lappangási idő, a fertőzést követő hosszabb-rövidebb tünetmentes időszak.

Kaposi-szarkóma
HIV-fertőzötteknél gyakori rosszindulatú daganatos elváltozás.

klamídia
Kórokozója a Chlamydia trachomatis nevű baktérium. Leggyakrabban szexuális érintkezéssel közvetített betegség. Altípusai szemészeti és nemi szervi fertőzéseket okozhatnak. Tünetei férfiaknál és nőknél is húgycsőfolyás. Következményei nőknél akár terméketlenséghez is vezethetnek.

kontagiozitás
Fertőzőképesség, ragályosság.

kórokozó-tenyésztés
Egy adott betegség kórokozójának mesterséges, izolált körülmények között történő elszaporítása valamely vizsgálat elvégzésének céljából. Tipikus felhasználási területe a betegségek kimutatása.

limfóma
A nyirokszervek rosszindulatú daganata, a nyirokcsomók duzzanatával jár, HTLV-1 (Humán T-sejtes lymphoma vírus) és a Helicobacter pilori (a gyomorfekélyek 80 %-ának kórokozója) növeli kialakulásának kockázatát.

monoklonális antitest
Egy bizonyos antitest génjét egy tumorsejttel hibridizáltatva és a hibridet tenyésztve elérhető az, hogy a hibrid megőrzi a tumorsejt szaporodási képességét, miközben nagy mennyiségben termeli a gén által kódolt antitestet. E forradalmi technológia terápiás jelentőségét az adja, hogy alkalmazásával hatalmas mennyiségben állítható elő gyakorlatilag bármilyen antitest.

nagyízületek
A térd, a könyök, a csípő, a váll, a boka, a csukló és a gerinc egyes ízületeinek összefoglaló neve.

obligát sejtparazita
Csak a sejtbe jutva szaporodik, fertőz, ellentétben a nem obligát sejtparazitákkal, melyek a sejtbe jutás nélkül is képesek fertőzni.

papovavírusok
A DNS-vírusok egy alfaja.

paralysis progressiva
A tercier szifiliszben tapasztalható kórkép. Tünetei depresszió, személyiségváltozás, folyamatosan terjedő bénulás. Oka az agykéregnek a szifilisz kórokozója által előidézett pusztulása.

recidivál
Kiújul, újra megjelenik (pl. betegség, betegség tünetei).

relapszus
Visszaesés.

retikuláris testek (klamídia)
Az elementáris test endocitózis után a sejtben retikuláris testté alakul, ami a klamídia kórokozójának aktív formája. A retikuláris test osztódással szaporodik. A fertőzéstől számított 30-84 óra után a retikuláris testek ismét elementáris testté szerveződnek, s a befogadó sejtből kiszabadulva a környező sejtekben újabb fertőző ciklus elindítására képesek.

rezisztencia
Ellenállóképesség, melyet bizonyos kórokozók képesek kifejleszteni az ellenük alkalmazott gyógyszerekkel (pl.: antibiotikumokkal) szemben. Remek példája a penicillin, amely kezdetben 100 %-ban hatásos volt a gonorrhoea kezelésében, mára a betegséget előidéző baktériumtörzsek mintegy egyötöde ellenálló vele szemben.

szerotípus
Immundiagnosztikai szakkifejezés. Egy-egy kórokozónak több altípusa létezhet, melyek a szérumdiagnosztikai vizsgálatok során más-más antitesttel lépnek reakcióba. Ezeket az altípusokat nevezzük szerotípusnak.

szifilisz (vérbaj, morbus schaudin, luesz)
Kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium. Lefolyásában tünetes és tünetmentes (látens) szakok követik egymást. Kezdetben primer, majd szekunder, később korai és késői látens szifiliszről beszélhetünk, mely szakaszokat a késői szifilisz követi. Ez vezethet spontán gyógyuláshoz, de késői látens (nem fertőző) szifilisz vagy ún. tercier szifilisz is kialakulhat, mely, bőr-, keringési és idegrendszeri tünetekkel is jár.

STD
Sexually Transmitted Diseases, nemi érintkezéssel terjedő fertőzések. A korábban használatos "nemi betegség" fogalom kiterjesztése. Összefoglaló név, több mint 20 kórokozó és az általuk terjesztett betegségek tartoznak ide, mely kórokozók közös tulajdonsága, hogy az esetek túlnyomó részében nemi érintkezés során kerülnek át emberről emberre.

tabes dorsalis
A tercier szifilisz egy manifesztációja, melyben a granulómák a gerincvelő hátsó ideggyökein alakulnak ki.

tartós immunitás
A szervezet védekezése egy már lezajlott fertőzés megismétlődésével szemben. Újrafertőződés esetén a szervezet immunrendszere "felismeri" a kórokozót, így hatékonyan tud fellépni vele szemben.

titer érték
Hígítási érték. Szerológia vizsgálatokban használatos mennyiség.

vertikális fertőzés
Különböző kórokozók által közvetített fertőzések azon alcsoportja, amely a fertőzött személy mellett az utódra nézve is veszélyt jelent. Pl. genitális herpesz, gonorrhoea, klamídia.