Hámori József

Vágólapra másolva!
Mit tud az emberi agy?
Vágólapra másolva!

Vajon miben rejlik az emberi agy kiemelkedő teljesítményének, például a beszéd, a muzikalitás, a kreativitás képességének magyarázata? Az emberszabású főemlősök agyában az emberéhez nagyon hasonló idegi szerkezeteket, agykérgi régiókat, központokat találunk, s a csimpánz és az ember genetikai állománya mindössze két százalékban különbözik egymástól. Hogyan magyarázhatóak akkor a tudatos emberi agy kivételes képességei?

Az állati és az emberi agy szerkezete sokban hasonlít egymásra. S bár az ember agya relatíve nagyobb, a lényegi különbséget mégsem ez, hanem az ember agyának plaszticitása és aszimmetriája jelenti.
I. Az agy szerkezeti-működési komponensei: a nyúlványos idegsejtek és a belőlük szinapszisok révén kialakuló idegi hálózatok

Akárcsak az állatokét, az ember kifejlődését is nagyban meghatározza az öröklött genetikai állomány. Csakhogy az ember agya még a születés után is hosszan fejlődik, s e kritikus időszakban kivételesen nyitott a környezeti hatásokra.
II. Az emberi agy sajátossága: rendkívül hosszú születés utáni kifejlődés, plaszticitás, tanulóképesség

A 19. században Broca felfedezte, hogy a beszédközpont a bal agyféltekében lokalizálódik. Ez volt az első bizonyíték arra, hogy az emberi agyműködés nem szimmetrikus.
III. Az emberi agy sajátossága: az aszimmetrikus féltekék

A jobbkezűség kialakulásáról populáris és tudományos elképzelések is születtek. A ma elfogadott álláspont szerint a jobbkezesség valamilyen mutációra vezethető vissza.
IV. A domináns jobbkezesség

Le Doux elmélete szerint a beszéd kialakulása is a jobbkezűséggel, a gesztikulációval kapcsolatos. Kísérletek bizonyítják, hogy a különböző nyelvtani elemek másutt lokalizálódnak az agyban.
V. A beszéd kialakulása - a beszéd és nyelv

A bal és a jobb agyfélteke külön vizsgálatára sebészi és nem sebészi lehetőségek is vannak. Az epilepsziás betegeken alkalmazott kérgestest-átvágás és a modern leképezési módszerek egyaránt sok fontos információval szolgáltak az agykutatóknak.
VI. A két félteke külön-külön vizsgálati módszerei - modern leképezési technikák

A két félteke eltérő képességekkel és jellemzőkkel rendelkezik, más-más funkciókért felel. Az ember személyisége azonban együttműködésük eredménye.
VII. Mit tud a jobb és a bal félteke?