Eurozóna: több munkanélküli, csökkenő defláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak (CPI) az Eurostat előzetes adatközlése szerint az eurozóna 16 tagországában októberben hónapban, a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal estek vissza a tavalyi év hasonló időszakához képest. Szeptemberben 0,3 százalékkal estek a fogyasztói árak. Ismét nőtt a munkanélküliek száma, 1999 óta a legmagasabb szinten áll a munkanélküliségi ráta.
Vágólapra másolva!

Már ötödik hónapja mozognak a fogyasztói árak a negatív tartományban. Részletes adatokat csak november 16-án ismerhetünk meg, vélhetően az alacsonyabb olaj-és élelmiszerárak álltak a csökkenés mögött. Az Európai Központi Bank 2 százalékos árstabilitási célt tűzött ki. Jelenleg nem beszélhetünk inflációs nyomásról, vélhetően a döntéshozók a jövő heti ülésen is az irányadó ráta tartását jelentik be, amely rekord alacsony szinten 1 százalékon áll - olvasható a Quaestor Zrt. elemzésében.

A közzétett adatok szerint az eurozóna munkanélküliségi rátája a várakozásoknak megfelelően emelkedett szeptemberben, 1999 januárja óta a legmagasabb szintre. Az érintett 16 országban az augusztusi 9,6 százalékról 9,7 százalékra emelkedett a munkanélküliség, számszerűleg a megelőző hónapnál 184 ezerrel több, 15,324 millió fő maradt munka nélkül.

Az Európai Unió 27 tagországát tekintve az augusztusi 9,1 százalékról 9,2-re, 21,794 millió főre nőtt a munkanélküliség. A legalacsonyabb munkanélküliségi adatokat Hollandiában, Ausztriában mérték, Lettországban és Spanyolországban a legrosszabb a mutató a tagállamok között.