Vágólapra másolva!
Két euróövezeti tagállam, Görögország és Portugália leminősítését helyezte kilátásba csütörtökön a Moody's Investors Service, amely szerint különösen a görög közfinanszírozási helyzet súlyos.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott elemzésében közölte: Portugália "Aa2" szintű - egyébként magasan elsőrendű - kormánykötvény-besorolásának kilátását az eddigi stabilról negatívra változtatja. A Moody's az "A1"-es görög adósbesorolásra ugyanakkor leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot jelentett be, ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb utalás az osztályzatrontás lehetőségére.

Görögországról a hitelminősítő azt írta elemzésében: a görög költségvetési helyzet romlása "súlyos kérdéseket" vet fel az ország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóságával kapcsolatban.

A cég kiemeli, hogy ugyan a görögországi recesszió nem olyan mély, mint sok más fejlett gazdaságban, az idei évre valószínűsített görögországi államháztartási hiány a felülvizsgált előrejelzések szerint azonban elérheti a hazai össztermék (GDP) 12,5 százalékát is. Ez több mint a kétszerese a korábbi előrejelzésekben szereplő szintnek, és számottevően meghaladja az euróövezeti átlagot. A felülvizsgálat mértéke megerősíti a cég hosszú ideje fennálló aggályait a hivatalos görög statisztikai adatközlések áttekinthetőségével és megbízhatóságával kapcsolatban.

Más nagy londoni házak ugyanerre évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő már 2004 végén azzal az indokkal rontotta Görögország szuverén adóskockázati osztályzatát, hogy a görög kormány alaposan kozmetikázta az államháztartási hiányadatokat. Az akkori leminősítéshez fűzött elemzésben a Fitch azt írta, hogy a 2003-mal zárult hét évben a görög államháztartás átlagos évenkénti hiánya a Görögország által jelzett 2,1 százaléknak valójában több mint a kétszerese, 4,3 százalék volt.

A csütörtöki portugál kilátásrontással kapcsolatban a Moody's megállapította: Portugáliát nem érintette olyan súlyosan a pénzügyi válság, mint más euróöveteti tagállamokat, azonban a válság után várható, nyomott ütemű világgazdasági növekedés "súlyosan kedvezőtlen" adósságdinamikához vezethet a portugál gazdaságban.

A leminősítési figyelmeztetések hatására emelkedett a két ország szuverén adósságtörlesztés-kockázati biztosításainak díjszabása a csütörtöki londoni kereskedésben.