Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Gyorsult az indiai gazdaság növekedése az idei második negyedévben. A bővülés 2007 óta először váltott nagyobb ütemre a világgazdasági válságból való kilábalás éllovasai közé számító országban. Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága éves szinten 6,1 százalékkal bővült a második negyedévben. A hazai össztermék (GDP) az előző negyedévben 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A közel 1,2 milliárd lakosú országban a GDP 12 százalékát kitevő állami ösztönző csomag élénkítette a gazdaságot. A központi bank múlt heti elemzése szerint a következő időszakban az állami támogatások visszafogása és az olcsó hitelt biztosító források apadása hátráltathatja a talpra állást, ha viszont tovább pumpálják az "olcsó pénzt" a gazdaságba, akkor megugorhat az infláció. További bizonytalanság a jövőre nézve, hogy a júniustól szeptember végéig tartó esős évszakban mostanáig a sokévi átlagtól 25 százalékkal elmaradt a csapadékhozam az ország közel felében, és a szárazság miatt lassulhat a növekedés és felmehetnek az élelmiszerárak.

Indiában a GDP rendre 9 százalék körüli mértékben nőtt az utóbbi években, egészen a világméretű válság elmélyüléséig; az idén márciussal végződött pénzügyi évben már csak 6,7 százalékos volt az ütem az egy évvel korábbi 8,8 százalékot követően.