Vágólapra másolva!
Románia idei hazai összterméke (GDP) várhatóan 8,9 százalékkal csökken a hazai kereslet hanyatlása miatt, miközben a gazdaság élénkülésének első komolyabb jelei valószínűleg nem mutatkoznak majd a jövő év közepéig - véli a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő ezzel rontott Románia idei várható gazdasági visszaesésével kapcsolatos előrejelzésén. Júliusban még jóval kisebb, 5,7 százalékos GDP-csökkenés várt.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A lépésre részben amiatt került sor, mert a legújabb importadat a hazai kereslet vártnál jóval nagyobb visszaesését jelzi, és a gazdaság második negyedévi teljesítménye minden bizonnyal rosszabb volt az eddig vártnál - mondta Kenneth Orchard, a Moody's egyik elemzője.

A szakértő azzal számol, hogy a mostani trend folytatódik, s legalább 2010 elejéig tart. Szerinte a gazdaság valamikor a jövő év közepén kerül növekedési pályára. Hozzátette: amennyiben a vezető európai gazdaságok "erőteljes növekedést" érnek el az idei második félévben, akkor a román GDP-mutató is jobb lehet.

A Moody's úgy véli továbbá, hogy a GDP-arányos román államháztartási hiány nagyobb lesz a közelmúltban felülvizsgált 7,3 százaléknál. Ehhez részben az is hozzájárul, hogy a román kormány várhatóan nem hajt végre jelentősebb kiadáscsökkentést a közeledő elnökválasztások előtt.

Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) két hete állapodott meg arról, hogy az idei államháztartási hiány az eredetileg tervezett 4,6 százalékról 7,3 százalékra nőhet. Egyezség született arról is, hogy a deficit jövőre 6,0 százalék alatti lesz, 2011-ben pedig nem éri el a 3,0 százalékot.

A Moody,s az egyetlen komoly hitelminősítő, amely Románia esetében továbbra is stabil, befektetés-barát ajánlást tart érvényben. Tavaly a Fitch Ratings és a Standard & Poor's spekulatív szintre csökkentette Románia szuverén adósi besorolását.