Vágólapra másolva!
A KSH adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon viszont még messze nem látszik az ágazat válságának vége. Júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ez lényegében megegyezik a tavasszal mért havi értékekkel - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Az építőipari termelés júniusi megugrása feltehetőleg néhány nagyberuházás átadásának köszönhető, az ágazat egésze biztosan nem érezte meg a pozitív változásokat" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A felszámolási és végelszámolási adatok valóban nem mutatnak javulást.

Júliusban 290 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez nagyjából megfelel a tavasszal regisztrált havi 300 felszámolásnak. Tavaly júliusban 213 cég jutott ilyen sorsra, vagyis a növekedés mértéke 36 százalék. Ez jócskán meghaladja az első hat havi 22 százalékos ütemet, vagyis a felszámolások növekedése nemhogy lassult volna, hanem gyorsult.

Hasonló jelenség játszódik le a végelszámolásoknál is. Ezek száma 68 százalékkal növekedett meg az egy évvel korábbi adathoz képest, míg az első hat hónapban "csak" 52 százalékos növekedés volt. "Annyi bizonyos, hogy júliusban nem enyhült az építőipari vállalkozásokra nehezedő nyomás, sőt az adatok tanúsága szerint még erősödött is" - állítja ezek alapján az Opten stratégiai igazgatója.

A cég előrejelzése szerint több nagy árbevételű cég kerül majd felszámolás alá, ami előrevetíti, hogy egyre több kisebb cég kerül majd bajba a kifizetetlen számlák miatt, ami az eleve gyenge likviditás miatt újabb fizetésképtelenségi helyzeteket idéz elő.