Vágólapra másolva!
Az ipari gázokat előállító, Magyarországon is jelen lévő német Linde csoport megtakarítási programja keretében Németországban 600 fő elbocsátását jelentette be, ez 7-8 százaléka a németországi alkalmazotti állománynak. A Financial Times Deutschland keddi száma, belső dokumentumokra hivatkozva jelentette ezt, a cég szóvivője nem kommentálta azt értesülést. A Linde 7500 főt foglalkoztat Németországban.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Megtakarítási programja keretében a több mint száz országban 51 ezer főt foglalkoztató cég világszerte 3 ezer főt bocsát el az év végéig, ennek régiós felosztásáról közelebbit egyelőre nem tudni. Az első félév végén már 2700 fővel kevesebb volt világszerte az alkalmazotti létszám, mint tavaly év végén.

A száz országban több mint 50 ezer embert foglalkoztató cégcsoport szerint a gazdasági kilátások romlása miatt egyre kevésbé valószínű, hogy idén sikerül a tavalyi szinten tartani a bevételt és a nyereséget. A Linde 28 százalékkal kisebb adózott eredményt ért el az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, és csökkent a bevétele is.

Továbbra sem adtak számszerű előrejelzést az idei évre, de a fenyegető bevétel- és profitcsökkenés megelőzésére már tavaly takarékossági programot hirdettek: négy év alatt 650-800 millió eurót akarnak megtakarítani. Ezt a programot most felgyorsítják, közölték kedden.

A tavalyi beszámolóban megemlítették, hogy a Linde 26 millió eurós beruházással új üzemet épít Kazincbarcikán, a fejlesztés révén a cég óránként 7 ezer köbméter oxigénnel és nitrogénnel látja el a Borsodchemet, és folyékony oxigént, nitrogént és argont is előállít a magyar piac számára. Más vállalkozásokkal együtt a Linde kazincbarcikai beruházásai elérik a 200 millió eurót.