Vágólapra másolva!
Oroszország gazdasága ismét növekedésnek indult a tíz év óta először beköszöntött recesszió után - jelentette ki hétfőn Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes. Andrej Klepach gazdasági miniszterhelyettes azt mondta, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) júliusban 0,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Megkezdődött a növekedés, meglátjuk, hogy a tendencia tartós lesz-e. Növekedést kell tapasztalnunk legalább három hónapon át" - mondta Suvalov. A miniszterhelyettes is úgy vélte, hogy a recessziónak vége Oroszországban - mint mondta, a gazdaság az "újjáélesztés" szakaszába került -, de a fejlődés még nem szilárd és nem is gyors, a krízis még jelen van, azt még le kell győzni.

Éves összehasonlításban számolva az elemzők nem várnak növekedést az orosz gazdaságban 2010 előtt az eddig tapasztalt visszaesés gyorsasága nyomán. Júliusban az orosz GDP 9,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, előtte júniusban 10,1 százalékos volt a visszaesés a tavaly júniusihoz képest.

A remények azonban növekednek az után, hogy az ipari termelés éves csökkenése is második hónapja lassul. A gazdasági minisztérium várakozása szerint augusztusban a tizenkét havi infláció Oroszországban 0,3-0,4 százalék lehet a júliusi 0,6 százalék után. Ez lehetőséget ad arra, hogy a központi bank ismét csökkentse az alapkamatot, támogatva a gazdasági növekedést.

Oroszország hazai össztermékes (GDP) az idei második negyedévben 10,9 százalékkal, az első negyedévben 9,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Tavaly átlagosan 5,6 százalékkal bővült, 2007-ben 8,1 százalékos rekord ütemben növekedett az orosz gazdaság.