Megfeleződött az orosz külkertöbblet

Vágólapra másolva!
Oroszország külkereskedelmi többlete 52,7 milliárd dollár volt az idei első hét hónapban, 56 százalékkal kevesebb a tavalyi első héthavinál, az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium hétfőn közölt adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A kivitel 47 százalékkal 151 milliárd dollárra csökkent, a behozatal 40 százalékkal 98,3 milliárd dollárra esett. Júliusban az export, 25 milliárd dollár, 47 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól, a behozatal 16 milliárd dollár volt, 44 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A visszaesést nagyrészt az ásványi nyersanyagok és energiahordozók olcsóbbodása és keresletük csökkenése okozta, ezek a teljes orosz kivitelnek több mint 60 százalékát teszik ki. Az első hét hónapban például 36,9 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezett Európába Ukrajnán át, mint a tavalyi első hét hónapban, az ukrán energiaügyi minisztérium múlt héten megjelent statisztikája szerint. Ez nem csak az orosz-ukrán vita miatti, januári leállást tükrözi, hanem az ez évi általános keresletcsökkenést is.

Oroszország a tavalyi évet 179,3 milliárd dolláros külkereskedelmi többlettel zárta, ez 37 százalékkal múlta felül a 2007-est.