Jövőre is szűkülő gazdaságot vár a bolgár kormány

Vágólapra másolva!
Jövőre 2 százalékkal csökken Bulgária hazai összterméke (GDP) az idei 6,3 százalékos romlás után, ezt tartalmazza a bolgár kormány középtávú költségvetési politikájáról szóló dokumentum.
Vágólapra másolva!

A gazdaság 2010 és 2013 közötti várható fejlődéséről szóló dokumentum alapján készül a jövő évi költségvetési terv, amit várhatóan szerdán hagy jóvá a júliusban választást nyert új kormány.

Az állami kiadások csökkentése végett a kormány egyebek közt azt tervezi, hogy jövőre befagyasztja a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat, nem változtat a jelenleg érvényes adókon, de csökkenti a szociális kiadásokat.

A dokumentum szerint a bolgár gazdaság 2011-ben kerül ismét növekedési pályára, akkor a GDP várhatóan 3,8 százalékkal nő.

A kormány nem számol a külföldi befektetők gyors visszatérésére. Bulgáriába tavaly több mint 6,2 milliárd euró közvetlen külföldi befektetés érkezett. Idén 3 milliárd euróra, jövőre 3,3 milliárd euróra számítanak.

A jelentős keresletcsökkenés és az import hanyatlása miatt a folyómérleghiány idén várhatóan a GDP 11 százalékára esik a tavalyi több mint 25 százalékról.

A pénzügyi-gazdasági válság hatására mérséklődik az inflációs nyomás: idén a fogyasztói árak várhatóan 1,8 százalékkal nőnek, jövőre 2,2 százalékkal. Tavaly 7,8 százalékos volt az évi átlagos infláció.