Vágólapra másolva!
Az amerikai Federal Reserve évente megrendezésre kerülő konferenciáján, amelynek meghívottjai a világ különböző országainak jegybank elnökei, egy konkrét üzenete volt: senki se reménykedjen abban, hogy egyhamar emelkednek az alapkamatok.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Kansas Cityben összegyűlő pénzügyi vezetők közt alapvetően optimista volt a hangulat, de annyira még nem hogy a jegybankok bíznának a nemzeti gazdaságok önálló erejében. Bár a jelek alapján a válság a végéhez közeledik, ez csak a jelentős gazdasági élénkítések miatt történik és még nem önfenntartó a folyamat, tehát kell a további külső támogatás.

"Kicsit zavarónak érzem, hogy amint látunk pár új erősödő zöld hajtást néhány helyen, rögtön azt kezdjük mondogatni, hogy nocsak újra minden normális. Még mindig hatalmas munka áll előttünk" - nyilatkozta Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Reutersnak Ewald Nowotny (az EKB igazgatósági tagja) is, aki szerint a jegybankok most arra figyelnek a leginkább, hogy nehogy túl korán zárják el a pénzcsapokat. Az állami pénzek még mindig nagy szerepet játszanak ugyanis az élénkítésben.

A jegybank elnökök óvatossága érthető, hiszen bármi megtörténhet. Németország, Franciaország és Japán már túl van a nehezén és az Egyesült Államok is kedvezőbb helyzetben van, de az előző éves ülésen például senki nem gondolta volna, hogy pár héttel a vége után fog bedőlni a Lehman Brothers és kezdődik el igazán a válság.