Vágólapra másolva!
A mannheimi ZEW kutatóintézet hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója augusztusra 56,1 pontra emelkedett a júliusi 39,5 pontról. Az elemzők átlagosan 47,3 pontot vártak erre a hónapra. Ez az érték 2006 áprilisa óta a legmagasabb.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A ZEW-mutató ősz óta javult, miután előzőleg több mint egy évig romlott, és tavaly júliusban 15 éves mélypontot ért el mínusz 63,9 ponton.

A jelenlegi helyzet megítélése a ZEW augusztusi felmérésében mínusz 77,2 pontra emelkedett a júliusi mínusz 89,3 pontról. Az elemzők mínusz 82,5 pontra számítottak augusztusról. A ZEW euróövezeti gazdasági várakozási mutatója augusztusra 54,9 pont lett a júliusi, szintén 39,5 pont után. A jelenlegi euróövezeti helyzet megítélése mínusz 82,1 pontra javult a júliusi mínusz 90,7 pontról.

A legnagyobb EU-beli gazdaság, Németország hazai összterméke (GDP), négy negyedévi romlás után, a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, miután az első negyedévben 3,5 százalékkal - több mint hatvan éves rekord ütemben - zuhant az előző negyedhez viszonyítva. A GDP visszaesése éves összehasonlításban 5,9 százalékra enyhült az első negyedévi, 6,7 százalékos hanyatlás után, a német statisztikai hivatal múlt héten kiadott előzetes becslése szerint. A ZEW kommentárja szerint ennek nagy szerepe volt a várakozások javulásában, és a megkérdezettek fölfigyeltek az új megrendelések és az export javulására is. Azt is megjegyezte azonban a ZEW elnöke, Wolfgang Franz, hogy "eufóriára egyelőre nincs ok, a német gazdaság a világgazdasággal egy ütemben fejlődik, azaz csak fokozatosan gyógyulhat".

A második világháború óta a legnagyobb gazdasági visszaesés várható ebben az évben Németországban. Ezt erősítette meg április végi, lefelé módosított hivatalos előrejelzésében a német kormány, 6,0 százalékos gazdasági gyengülést jósolva, a januárban általa jelzett 2,25 százalékos visszaesés helyett. Az áprilisi előrejelzés most is érvényben van, habár a német pénzügyminisztérium júliusi havi jelentése szerint Németországban a fő mutatók arra vallanak, hogy a gazdaság hamarosan túljut a visszaesés legrosszabb szakaszán.