Vágólapra másolva!
Mintegy 43 százalékkal csökkentek az első félévben a közvetlen külföldi beruházások Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A Román Nemzeti Bank szerdán közzétett adatai szerint január és június között 2,894 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke szemben a tavalyi 5,076 milliárd euróval.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Tavaly tizenkét hónap alatt a romániai külföldi beruházások rendszerváltás utáni rekordmagasságba jutottak, meghaladták a 9 milliárd eurót, ami 24,5 százalékos növekedés a 2007-es évhez képest.

Az idei év első hat hónapjában jegyzett külföldi beruházások 40,9 százalékát tőkerészesedés tette ki, 49,7 százalékot a cégcsoporton belüli hitelek, 9,4 százalékot pedig az újrabefektetett nyereség képezte.

A külföldi beruházások teljes mértékben fedezték a vizsgált időszakban a folyómérleg hiányát, amelynek értéke az első hat hónapban elérte a 2,37 milliárd eurót. Ez 73,3 százalékos visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

Románia közép és hosszú lejáratú külföldi adóssága az első hat hónap után elérte az 57,237 milliárd eurót, ami 11,7 százalékos növekedés. Ezt a Nemzetközi Valutaalaptól felvett első hitelrészlet idézte elő. A közép és hosszú lejáratú adósság 75,8 százalékot tesz ki Románia teljes külföldi adósságából.

A rövid lejáratú külföldi adósság az első hat hónap után 18,24 milliárd euró volt, ami 17,8 százalékos csökkenés 2008 decemberéhez képest. Románia külföldi állami adóssága - amelyet a pénzügyminisztérium és az önkormányzatok által közvetlenül felvett hitelek tesznek ki - 3,4 százalékkal csökkent az első öt hónapban, vagyis 8,78 milliárd euróra csökkent 9 milliárdról.