Vágólapra másolva!
Romániában tovább mérséklődött az infláció: júliusban 5,06 százalékra a júniusi 5,86 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva, közölték kedden a román statisztikai hivatalban. A júliusi eredmény megfelelt a piaci várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Ötödik hónapja csökkent a tizenkét havi infláció, és tavaly augusztus óta most júliusban először újra csökkentek az árak átlagosan az előző hónaphoz képest: 0,07 százalékkal, miután júniusban még 0,20 százalékos havi infláció volt.

Ennek fő oka az élelmiszerek árának csökkenése: az élelmiszerek a hetedik hónapban 0,5 százalékkal olcsóbbodtak júniushoz képest.

A nem élelmiszerek ára júliusban 0,14 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Ebben a kategóriában egyedül a gáz esetében jegyeztek föl jelentős csökkenést, a földgáz ugyanis 5,08 százalékkal olcsóbbodott az előző hónaphoz képest.

A román jegybank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) decemberre 4,3 százalékos tizenkét havi inflációt jósol, de elemzők szerint a mezőgazdaság gyenge teljesítménye még megzavarhatja ezeket a számításokat.