Vágólapra másolva!
A cseh ipari termelés júniusban, változatlan áron 12,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól, közölték a cseh statisztikai hivatalban kedden. A visszaesés továbbra is főleg az acél- és az autóipar nehézségeit tükrözi. Az elemzők 17 százalékos visszaesést vártak.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A július végén megjelent előzetes becslés 12,3 százalékos visszaesésről szólt. Májusban az ipar termelésének értéke 22 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az első félév átlagában a termelés értéke 18,9 százalékkal esett vissza a tavalyi első félévihez képest.

Ugyanakkor júniusban már második hónapja javult a termelés havi összehasonlításban. Májushoz képest 2,9 százalékkal nőtt a termelés, miután májusban 0,6 százalékkal gyarapodott, jelezvén, hogy a cseh gazdaság a második negyedévben bizonyára túljutott a mélyponton.

Júniusban az új megrendelések összege 13,0 százalékkal, ezen belül az exportmegrendeléseké 8,3 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Májusban rendre 27,8 százalékos, illetve 27,0 százalékos éves visszaesést mértek.

A javulás júliusban is folytatódott, erre utal, hogy a cseh feldolgozóipar ABN AMRO kezelte beszerzőmenedzser-mutatója júliusra 43,5 pontra, tízhavi csúcsra emelkedett a júniusi 41,9 pontról. A mutató 50 pont alatti értékekkel tizenharmadik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését, de hatodik hónapja már a visszaesés lassulását tükrözte. A mutató januárban esett eddigi mélypontjára, 31,5 pontra.

A visszaesés 2003. március óta tartott szakadatlan növekedést tört meg. A teljesítmény példátlan csökkenése a cseh ipar exportra utaltságát tükrözi, arányosan csekély a támasza a hazai piacon.

A Cseh Nemzeti Bank, együtt azzal, hogy negyed százalékponttal rekord alacsonyra, 1,25 százalékra vitte le alapkamatát, a múlt héten 2,4 százalékról 3,8 százalékra rontotta a cseh gazdaság idei visszaesésére szóló előrejelzését, illetve a jövő évi növekedésre szóló előrejelzését 0,7 százalékra enyhítette 1,4 százalékról.

A cseh pénzügyminisztérium viszont júliusban 0,3 százalékra csökkentette a hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésének kilátását az addig jósolt 0,8 százalékról. Erre az évre 4,3 százalékos GDP-csökkenést várnak a cseh pénzügyminisztériumban.

A cseh GDP az első negyedévben 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól és az előző negyedévitől is. Tavaly 2,8 százalékkal, 2007-ben 6,1 százalékkal, 2006-ban 7,0 százalékos rekord ütemben nőtt a cseh GDP.