Vágólapra másolva!
Lengyelországban a bankokban lévő utolsó állami részesedéseket is eladják, akár már augusztusban, hogy a befolyó összeggel csökkentsék a költségvetés hiányát.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Adam Leszkiewicz lengyel pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy állami tulajdonhányad eladását tervezik a BZ WBK, a Citibank Handlowy és a Bank BPH pénzintézetekből, összesen 320 millió zloty (20,9 milliárd forint) értéken.

A múlt héten 3 százaléknyi részesedést adtak el 1,1 milliárd zlotyért (71,86 milliárd forint) a nyílt piacon a Pekao bankból, amely az UniCredit többségi tulajdona.

A jövő év végéig Lengyelország összesen 36,7 milliárd zloty (2400 milliárd forint) értékben tervez állami tulajdont értékesíteni, hogy csökkentse a költségvetés hiányát. A költségvetési hiánycélt idén már az eredetileg tervezettnek majdnem a kétszeresére, 27 milliárd zlotyra emelték.

A pénzügyminiszter-helyettes elmondta továbbá, hogy egyelőre mellékvágányra került a TPSA távközlési cég 4,2 százalékos állami részesedésének az eladása. Ennek az az oka, hogy a France Télécomhoz tartozó cég árfolyama jelenleg közel ötéves mélyponton van. A hányad eladása csak azután kerül ismét szóba, ha a 19,3 zlotys hat havi átlagárfolyam fölé kerül a TPSA részvényének az ára. Hétfőn 4,5 százalékos drágulással 15,92 zlotyn zárt a távközlési cég a varsói értéktőzsdén.