Kiürültek a boltok az áfaemelés miatt

Vágólapra másolva!
Néhány kereskedelmi láncnál 10-20 százalékkal vetette vissza a forgalmat a júliusi áfaemelés - írja a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

A nagyobb alapterületű üzletekben 10 százalék körüli, a kisebb boltok között pedig akad olyan, ahol még durvább, 20 százalékos bevételcsökkenést jegyeztek fel éves összevetésben - mondta Fodor Attila a 3500 boltot működtető CBA szóvivője értékelve az áfaemelés hatásait.

A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy az egyik áruházláncban az áfaemelés előtti időszakhoz képest 6-8 százalékos visszaesés következett be, ez pedig azt jelzi, hogy a vásárlók az áfaváltozásnál nagyobb mértékben fogták vissza a kiadásaikat. A tartós fogyasztási cikkeknél a legrosszabb a helyzet, ebben a körben 15 százalékos forgalomcsökkenést tapasztaltak, de esett a a kedvezményezett áfakörbe tartozó élelmiszerekből származó bevétel is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: az egyes üzletekből érkező információk megerősítik a szervezet forgalomcsökkenésre vonatkozó prognózisát, ám biztosat csak a Központi Statisztikai Hivatal júliusi inflációs adatsorának jövő keddi megjelensée után lehet mondani.