Vágólapra másolva!
A válság nagy vesztesei az autóipar és a bankszektor, az átlagpolgár mégsem ezen szektorokkal fizettetné ki a krízis költségeit, hanem az élvezeti cikkek piacával: az ezen termékekre kivetett adókat nagyon sokan támogatják az egész földkerekségen: a kedvenc célpont a dohányáru, háromból két vásárló támogatja a cigaretta adóemelését - derül ki a Global Advisor és az Ipsos-csoport nemzetközi összehasonlító kutatásából.
Vágólapra másolva!

A 23 ország adatai alapján készült felmérés szerint a gazdasági válság következtében a bankszektor és az autóipar továbbra is veszít a hírnevéből, a lakosság véleménye szerint azonban mégsem ezekről a területekről kellene pótolni a válság miatt kieső állami bevételeket. Az élvezeti cikkekre kivetett adókat viszont nagyon sokan támogatják az egész földkerekségen.

Kedvenc célpont a dohányáru: háromból két vásárló támogatja a cigaretta adóemelését. A vásárlók fele (53 százalék) egyetért az alkohol és több mint harmaduk (35 százalék) az édességek és rágcsálnivalók pótlólagos megadóztatásával. További 13 százalék támogatja az üdítőitalok adóját. A fogyasztók ezektől az iparágaktól várják, hogy kisegítsék a kormányokat abból a nehézségből, amelybe a bankszektor és az autóipar sodorta őket.

Az autóipart a legnagyobb veszteség Észak-Amerikában érte, ahol a Chryslernek és a General Motorsnak adott támogatás és az ennek ellenére bekövetkezett csődjük meghozta eredményét: Észak-Amerikában jelenleg több ember ítéli meg kedvezőtlenül (42 százalék) az autóipar helyzetét, mint kedvezően (25 százalék). Ez 2007 áprilisához képest 25 pontos presztízsveszteséget jelent. Más országokban ez az érték alacsonyabb: Latin-Amerikában 9, Európában 10, Ázsiában és a Csendes-Óceán térségében pedig 9 pontnyi a visszaesés.

A bankszektor Európában szenvedte a legnagyobb csapást, ahol a pénzügyi piaccal kapcsolatos attitűdök inkább kedvezőtlenek (43 százalék), mint kedvezőek (22 százalék). Észak-Amerikában 30 százalék, illetve 38 százalék a fent említett két arányszám. A bankszektor megítélése - 2007 októbere óta - 37 pontot esett Európában és 36-ot Észak-Amerikában. Ezzel ellentétben a bankvilág viszonylag stabil maradt Latin-Amerikában (- 3 pont) és az ázsiai-csendes-óceániai térségben (- 6 pont).