Vágólapra másolva!
Több havi csúcsra emelkedett szinte valamennyi fontosabb fém ára, mivel a befektetők elkezdtek készletezni annak reményében, hogy meg fog ugrani a kereslet, miután a két legjelentősebb felhasználó, Kína és az Egyesült Államok feldolgozó iparának élénküléséről számolt be.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A réz ára például átlépte a tonnánkénti 6 ezer dolláros határt, ami 10 havi csúcsnak felel meg. Az cink 5 százalékkal drágult, tonnánként 1850 dollárra, tavaly szeptember óta a legmagasabb szintre. Az ólom és a nikkel utoljára szintén tavaly szeptemberben volt olyan drága, mint most: tonnánként 1961 és 18 849 dollár. Az alumínium 1981 dollár volt, tavaly november óta a legdrágább, az ón ára 10 százalékkal 15 150 dollárra emelkedett.

Elemzők elmondták: a jelentős emelkedés hátterében egyebek mellett az áll, hogy az Egyesült Államokban júliusban tovább mérséklődött a feldolgozóipar zsugorodása, az építkezésekre fordított kiadások pedig a várakozásokat meghaladva 0,3 százalékkal bővültek.

A feldolgozóipar Kínában - a világ legnagyobb rézfelhasználó országában - júliusban egy éven belül a legnagyobb ütemben bővült. Hozzájárult a fémek árának emelkedéséhez a gyenge dollár is.