Vágólapra másolva!
Egyelőre viszonylag kevés fogyott a cégeknek szánt állami segélyből Németországban, de hétről hétre több vállalat fordul segítségért az államhoz, derül ki a német gazdasági minisztérium belső elemzéséből, amelyről a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap számolt be hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az öt hónapja indult hitel- és hitelgarancia program iránti érdeklődés "érezhetően növekedett az utóbbi hetekben", áll a dokumentumban. A 115 milliárd eurós segélyalapból mostanáig 2,8 milliárd eurót osztottak szét 3545 vállalkozás között, de az alapot kezelő KfW állami fejlesztési bankhoz július végig már összesen 9 milliárd euró értékben érkeztek új hitelkérelmek.

Az újonnan igényelt összeg kétharmadát - ez 6,44 milliárd euró - beruházásokra használnák fel a vállalatok, a kérelmek számát tekintve azonban a többség - 1302 hiteligénylő az 1986-ból - a napi működéshez szükséges készpénzinjekciót szeretne kapni az államtól.

A minisztérium szakemberei szerint ez azt mutatja, hogy a válság enyhülésére utaló jelek ellenére "sok vállalkozás igen nehéz helyzetben van", és áthidaló hitelre van szüksége ahhoz, hogy túlélje a recessziót.