Vágólapra másolva!
Megtapasztalta a túlzott specializáció hátrányait az Egyesült Királyság és azon belül is leginkább London. Az elmúlt években a pénzügyi szektorra való fókuszálás volt a gazdaság motorja, de a válság éppen ezt a szektort érintette leginkább. Eddig 55 000 alkalmazottól váltak meg az angol bankok és ez a szám csak nőni fog.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Angliai felmérések szerint az adminisztratív költségeknek akár 50-60 százalékát is az alkalmazottak teszik ki, ezért nem csoda, ha elbocsátásokkal kezdenek neki a költségcsökkentésnek. A Bloomberg adatai alapján 23 ezer embertől váltak meg az angol bankok az Egyesült Királyságban és további 32 ezertől a tengerentúlon.

Az elbocsátások egy jelentős részére olyan pénzintézeteknél került sor, ahol már jelentős az állami tulajdon, ezért az angol kormányt is komoly bírálatok érték, főleg a szakszervezetektől. "Mint az adófizetők által támogatott intézmény, valós kérdéseket kell feltenni, hogy meddig mehet el ez a bank a szisztematikus leépítésben" - tette fel a kérdést az Egyesüljünk (Unite) szakszervezet, mikor a Lloyds bank bejelentette, hogy 2 100 alkalmazottól válik meg.

Április óta a Lloyds 6 600 embert bocsátott el, a Royal Bank of Scotland pedig több mint 22 ezret a válság kezdete óta. Az HSBC további 12 ezer dolgozóját tette lapátra, a Barclays majdnem 10 ezret, a Standard Chartered 2 500-at, és a sort lehet folytatni szinte a végtelenségig.

Az elmúlt időszak gazdasági adatai az Egyesült Királyságban ellentmondásosak, ezért a bankárok nem bíznak a fellendülésben. (A fogyasztói bizalmi index emelkedett, és lassult az elbocsátások üteme, de az első negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a GDP.) Stephen Green az HSBC igazgatósági tanácsának különösen pesszimista volt. "Már két éve benne vagyunk a pénzügyi és a gazdasági krízisben, aminek még nagyon messze van a vége, de még azt se mondhatjuk, hogy túl vagyunk a nehezén."