Vágólapra másolva!
A brit kormányénál sokkal rosszabb makroelőrejelzést tett közzé a brit gazdaság közeljövőjéről szerdán a fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely szerint érdemi hiánycsökkentés nélkül súlyos eladósodás fenyegeti Nagy-Britanniát.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A szervezet új prognózisa szerint a brit gazdaság "meredek recesszióban" van; a hazai össztermék-érték (GDP) az idén 4,3 százalékkal zuhan - ez rontott előrejelzés, az előző OECD-jóslat még 3,7 százalékos visszaesésről szólt -, és jövőre is stagnálás várható.

Az OECD szerint a brit államháztartás hiánya jövőre várhatóan eléri a GDP 14 százalékát, és a hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta akkor is 125 százalék lesz 2017-ben, ha a kormány a következő hét évben évente a GDP-érték 1 százalékának megfelelő mértékben csökkenti a hiányt.

Ez a prognózis sokkal rosszabb a brit kormány által érvényben tartott előrejelzésnél, pedig abban is szinte példátlan deficit- és adósságarányok szerepelnek.

A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés erre az évre 175 milliárd fontos (55 ezer milliárd forintos) hiánnyal, azaz nettó állami hitelfelvételi igénnyel számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát.

Alistair Darling pénzügyminiszter a költségvetési előterjesztésben jövőre 11,9 százalékos deficitet valószínűsített, és előrejelzése szerint a hiány a 2011-2012-es pénzügyi évben is még 9,1 százalék, 2012-2013-ban 7,2 százalék, 2013-2014-ben pedig 5,5 százalék lesz.

Mindezt az államadósság-ráta meredek növekedése kíséri, de a kormány által várt adósságarány meg sem közelíti az OECD-előrejelzésben szereplő számot. A pénzügyminiszter prognózisa szerint a GDP-értékhez mért államadósság az idei pénzügyi évre várt 59 százalékról jövőre 68 százalékra, majd a következő években rendre 74 százalékra, 78 százalékra és 79 százalékra emelkedik.

A költségvetési tervezet jövőre 1,25 százalékos, 2011-ben pedig már 3,5 százalékos brit GDP-növekedést valószínűsített.

Darling a tervezetbe 3,5 százalékos idei gazdasági visszaesési becslést állított be, ezt azonban még a parlament pénzügyi bizottsága is túlzottan derűlátónak minősítette nemrég közzétett jelentésében.

A Standard & Poor's hitelminősítő május végén stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

Az S&P lépése után piaci és elemzői körökben elterjedt az a vélekedés, hogy veszélyben lehet az Egyesült Államok világszerte kockázatmegítélési alapmércének tartott "AAA" besorolása is, tekintettel a Nagy-Britanniáéhoz hasonló költségvetési és államadósság-gondokra.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző cége - minap Londonban kiadott, júliusra szóló világgazdasági prognózisában azt írta: a brit kilátásrontás után a figyelem még inkább a vezető gazdasági erőcentrumok költségvetési helyzetének fenntarthatóságára irányult, és valós kockázattá vált a szintén súlyos költségvetési feszültségekkel küszködő Egyesült Államok leminősítése is.

A Standard & Poor's azonban múlt héten Londonban kiadott külön elemzésében azt írta, hogy "rövid távon valószínűtlen" az Egyesült Államok szuverén adóskockázati besorolásának módosítása, mivel - jóllehet az amerikai közfinanszírozás sincs jobb helyzetben a leminősítéssel fenyegetett Nagy-Britanniáénál - az amerikai kormány költségvetési rugalmassága sokkal nagyobb.