Vágólapra másolva!
Hétfőn szinte csak rossz hírek érkeztek a nemzetközi tőzsdékről, így a BUX is gyengült, ráadásul a forint is veszített értékéből. Soros György ugyanakkor bizakodik. A parlamentben a jövő évi adótörvények módosításairól szavaztak, a Magyar Nemzeti Bank pedig tartotta az alapkamatot. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Itthon kedden nem publikálnak fontosabb makrostatisztikát. Ugyanakkor minket érintő nemzetközi esemény, hogy várhatóan kedden bólint rá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsa a Magyarország hitelkereti szerződésével kapcsolatos immár második felülvizsgálati jelentésre, amely megnyitja az utat az újabb, mintegy 1,3 milliárd eurós részlet lehívása előtt.

Amerikában kedden publikálnak lakáseladási és fogyasztói bizalmi, továbbá kisebb jelentőségű feldolgozóipari statisztikákat és felméréseket. Az eurózóna tőzsdéit egy beszerzési menedzserindex alakulása mozgathatja. Svájcban pedig külkereskedelmi mérleget tesznek közzé.

Mi történt hétfőn?

Sínen van a jövő évi adótörvény, a parlament a módosító indítványokról szavazott.

Nem nyúlt a kamatokhoz az MNB, a forint így egy ideig őrizte értékét, majd a negatív New York-i tőzsdemozgás miatt gyengülni kezdett.

Az olajárral együtt esett a New York-i tőzsde, veszteséggel zártak Nyugat-Európa, Varsó és Budapest börzéi is.

Soros György azonban bizakodik, szerinte a válság nehezén már túl vagyunk.

A válság azonban nemcsak a tőzsdéken érzékelhető: végleg megszűnik egy salgótarjáni üveggyár, csődbe ment a SkyEurope légitársaság, és súlyosan eladósodott a Tesco.

Az élelmiszerpiacon a két legfontosabb hír az volt, hogy cseh cégé lett a Globus húsfeldolgozó részlege, valamint az EU vizsgálja a szupermarketek tejárait.