Vágólapra másolva!
A gazdasági válság nehezén már túl vagyunk - mondta Soros György a lengyel TVN24 tévécsatornának. A pénzügyi befektető szükségesnek tartja a nemzetközi pénzügyi ellenőrzés létrehozását a világ piacainak felügyeletére.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!"

A válság nehezén már határozottan túl vagyunk" - mondta a magyar származású amerikai. Úgy véli, hogy példátlan jelenség a jelenlegi gazdasági visszaesés. "Ez nem hasonlít a korábbi válságokra, viszont egy korszakot zár le. A jelenlegi rendszer arra a téves feltételezésre épül, hogy a piac saját magától visszatér az egyensúlyi állapotba, és hogy kijavítja önmagát" - magyarázta.

Szerinte a szabályozásnak a piaci buborékok ellenőrzésére kell fókuszálnia. "A nemzetközi szabályozásnak a nemzetközi gazdaság megőrzésére kell törekednie. Nem lesz egyszerű. Ha nem sikerül ezt megvalósítani, akkor a globalizáció, ahogy ma ismerjük, darabjaira hullik."

Az állam szerepéről úgy vélekedik, hogy be kell lépnie a gazdaságba, garantálnia kell a pénzügyi intézmények működését és növelnie a központi költekezést. A befektető támogatásáról biztosítja az amerikai kormányzat válságkezelő intézkedéseit.

A hiperinfláció veszélyének fellépésekor azonban vissza kell fogni a szerepvállalást. Lengyelországról és Magyarországról úgy gondolkodik, hogy azért nem voltak biztonságban, mert kívül vannak az eurózónán. Így a Lehman Brothers összeomlása óta a nagybankok kivitték a térségből a befektetéseiket - írja a Reuters.