Marketwatch: Magyarország újabb IMF-hitelre szorul

Vágólapra másolva!
Külföldi lapvélemény szerint a jövőre lejáró IMF-hitel nem lesz elegendő Magyarország számára ahhoz, hogy egyszerre legyen képes kilábalni a recesszióból és közben megtartani a kívánt egyensúlyt. Az IMF egyelőre nem beszél újabb hitelről.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak jövőre 10-15 milliárd dollár további segélyre lehet szüksége - idézett egy londoni feltörekvő piaci elemzőt pénteken a Marketwatch amerikai gazdasági portál.

Neil Shearing, a Capital Economics elemzőház Közép-Európával foglalkozó közgazdásza úgy véli: a Bajnai-kormány megszorító intézkedései valószínűleg nem fogják tudni megelőzni, hogy Magyarországnak jövőre ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) kelljen fordulnia újabb hitelért.

Irina Ivascsenko, a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet budapesti állandó képviselője azonban nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az országnak szüksége lesz-e újabb hitelcsomagra a jelenlegi, 2010 márciusában lejáró készenléti hitelszerződés után.

Ivascsenko szerint a magyar kormány elkötelezett a reformprogram mellett, amely az IMF szerint a kilábalás felé vezeti az országot, és kezelni képes a szerkezeti gondokat, köztük az alacsony munkaerő-részvételi hányadot, valamint a GDP-arányos államadósságot. Rámutatott, hogy az országnak a magas államadósság miatt nincsen meg a pénzügyi mozgástere egy élénkítő csomaghoz.

A Marketwatch megjegyezte, hogy az IMF a GDP 3,9 százalékára becsüli az idei államháztartási hiányt; a korábbi 2,9 százalékos előrejelzést még a jelenleg tervezettnél drasztikusabb kiadáscsökkentéssel sem lehetett volna elérni.

A hírportál mély recesszióba süllyedt országként ír Magyarországról, ahol ráadásul politikai felfordulás van; az ok, úgymond, a korábbi szertelen hitelfelvétel, valamint a nem fenntartható állami kiadások. Ennek az árát kell most megfizetni.

A Marketwatch budapesti tudósításában azt is megjegyezte: míg a térség egyik legkisebb és legnyitottabb gazdaságával rendelkező Magyarország súlyos krízist él át, addig például Lengyelország viszonylag ellenállónak bizonyult a válsággal szemben, erős belső keresletének köszönhetően.

A Marketwatch szerint nem tudni, milyen úton juthat vissza Magyarország a gazdasági stabilitáshoz; a kormányzati kiadások visszafogása várhatóan erősíteni fogja a recessziót, az ország gazdasága idén egyes számítások szerint 6,7 százalékkal fog zsugorodni. Ugyancsak bizonytalansági tényezőt jelent a jövő évi választásokat megelőző "politikai taktikázás".