Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A válság hírei percről percre

Felfelé módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Világbank. A bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben a márciusban prognosztizált 6,5 százalék helyett 7,2 százalékkal bővülhet éves szinten - áll a kínai gazdaság folyamatait elemző csütörtöki jelentésben.

A növekedés a Világbank szerint elsősorban a hatalmas állami beruházások hatására gyorsulhat. (A pekingi kormány tavaly novemberben 584 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagot hagyott jóvá, májusban pedig bejelentette, hogy újabb, 440 milliárd dolláros programot készít elő.) A másik fő ok, hogy az első félévben a bankok a vártnál jóval több hitelt nyújtottak a vállalkozásoknak.

2010-ben az ázsiai ország gazdasága 7,7 százalékkal növekedhet a Világbank előrejelzése szerint. A világ harmadik legnagyobb gazdasága tavaly az első negyedévben még 10,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A válság hatására a növekedési ütem 2008 utolsó negyedében 6,8 százalékra, 2009 első három hónapjában pedig 6,1 százalékra lassult.