Vágólapra másolva!
Rosszul teljesített áprilisban az építőipar. A legfrissebb adatok szerint a negyedik hónapban - éves szinten - több mint 8, márciushoz képest pedig közel 5 százalékos volt a visszaesés.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene idén áprilisban 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva. Így az év első négy hónapjában a termelés 5,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A szezonálisan kiigazított adatok szerint márciushoz képest 4,9 százalékos volt a hanyatlás - közölte szerda reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első három hónapjában is gyengén szerepelt az ágazat, igaz, hónapról hóanpra jobb teljesítményt nyújtott. Januárban még 16, februárban pedig 10,9 százalékos volt az éves szintű visszaesés, majd márciusba pozitív változás következett be, a szektor termelése 3,5 százalékkal növekedett. Ennek eredményeként az első negyedévben az építőipari termelés 4,1 százalékkal esett vissza a bázishoz képest.

Áprilisban a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 8,4 százalékos mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene 14,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké az egy évvel korábbi szinten volt. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 10,2 százalékkal kisebb, az egyéb építményeken végzetteké 1,7 százalékkal nagyobb volt az előző év első négy hónapjához képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 9,1 százalékkal csökkent 2008 áprilisához mérten, az egyéb építmények építése ágazaté - ami egyebek mellett az utak szerkezetkész építését foglalja magába - viszont 13,1 százalékkal bővült. Az építőipari termelés mintegy felét
adó speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott, ebben a körben 18,3 százalékos visszaesést mértke a statisztikusok.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 26,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött komoly értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 19, az egyéb építményeké 40,7 százalékkal nőtt, köszönhetően több, út-, vasútfejlesztésre, helyi és távolsági vezetékek építésére aláírt szerződésnek.