London: folytatódhat a magyar kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők a várakozásokat meghaladó múlt havi infláció ellenére is jó esélyt látnak a magyarországi jegybanki kamatcsökkentési kurzus újrakezdésére az idei második félévtől.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport napi globális feltörekvői piaci helyzetértékeléseinek pénteki összeállítása az előző nap ismertetett - a 3,1 százalékos citybeli konszenzust jelentősen meghaladó, éves szinten 3,8 százalékos - májusi magyarországi inflációról azt írta, hogy a fő meglepetést okozó élelmiszerár-megugrás mellett a korábbi forintgyengülésnek a tartós fogyasztási cikkek árában megjelenő átszűrődő hatása is egyértelmű volt az adatsorból.

A cég londoni elemzői a múlt havi adat után most már azzal számolnak, hogy a júliustól érvénybe lépő áfa-emeléssel együtt az éves összevetésű idei év végi infláció meghaladhatja a 7,5 százalékot.

A májusi infláció rövid távon még akkor is óvatos pénzügypolitikai alapállásra int, ha az MNB Monetáris Tanácsa túlteszi magát az áfa-emelés technikai inflációemelő hatásán, és továbbra is arra számít, hogy a kereslet visszaesése kordában tartja az alapszintű inflációt, áll a JP Morgan elemzésében.

A ház azonban ezzel együtt is fenntartja azt az előrejelzését, hogy az idei harmadik negyedévben fél százalékpontos kamatcsökkentés várható a magyar jegybank részéről, tekintettel arra, hogy a forint várhatóan tovább erősödik a magyar gazdaság külső finanszírozási igényének gyors csökkenése nyomán. A JP Morgan londoni elemzői 2009 egészére összesen 1,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak.

A Kelet-Közép-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő Wood & Co. befektetési társaság pénteki elemzése szerint a májusi inflációs adat "egyértelműen negatív hír" a Monetáris Tanács számára, és további, felfelé ható kockázatokat jelent a következő negyedévek inflációs kilátására.

A májusi magyarországi inflációs adatsor közzétételének napján nyilatkozó londoni elemzők eltérő véleményeket hangoztattak a várható pénzügypolitikai kihatásokról, de többségben volt az az előrejelzés, hogy a vártnál rosszabb adatok ellenére újrakezdődhet a kamatcsökkentés.

Ezzel ellentétes várakozást a nagy citybeli házak közül a Commerzbank-Dresdner Kleinwort bankcsoport londoni befektetési részlege fogalmazott meg. E cég szerint a "ronda meglepetést keltő" számok és az elmúlt napok kamatpolitikai óvatosságot jelző jegybanki nyilatkozatai együtt "gyakorlatilag kizárják" a közeljövőbeni MNB-kamatcsökkentést, és valószínűsíthető, hogy az alapkamat a következő hónapokban a mostani 9,50 százalékon marad.