Vágólapra másolva!
Mintegy 3 000 alkalmazottját bocsátja el az év végéig a New World Resources (NWR) cseh bányaipari társaság, amely a legnagyobb cseh feketeszénbánya társaság, az OKD tulajdonosa - jelentette be Petra Masínová, az NWR szóvivője pénteken.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A nemzetközi gazdasági válság kitörése óta ez az egyik legnagyobb mértékű elbocsátás Közép-Európában. Az NWR tulajdonosa a munkahelyek megszüntetését a kedvezőtlen üzleti eredményekkel magyarázza. A világpiacokon csökkent a szén és az acél iránti kereslet, s ez nagyon negatívan érintette az NWR-t.

A szóvivő szerint az észak-morvaországi OKD bányaipari társaságból 1 500 embert menesztenek, míg a régióban lévő Sverma kokszolóban 500 személlyel csökkentik az alkalmazottak számát. A további ezer munkahelyet az NWR az általános takarékossági intézkedések folyamán az egész társaság különféle területein szünteti meg.

Az NWR az egyik legnagyobb cseh munkaadó. Március végén a hivatalos kimutatás szerint 16 597 embernek biztosított munkát. Az NWR üzleti eredménye azonban az utóbbi hónapokban mélyen alatta van várakozásoknak és a terveknek, s veszteségei mérséklése érdekében a cég csökkenti termelését, amihez kevesebb alkalmazottra van szüksége.

A cég vezetése ugyanakkor megállapodást írt alá a szakszervezetekkel, hogy az idén általában alacsonyabbak lesznek a bérek, mint a tavalyi évben. Az NWR már az idei év első negyedében 1 560-al csökkentette alkalmazottai számát, amely a tavalyi év végén még majdnem 20 ezer volt.