Egymillió állás megszűnésével számol a Wall Street

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint 2010 végéig 9 százalék felett marad a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, ahol a jegybank legalább 2010 tavaszáig nem változtat az alapkamaton.
Vágólapra másolva!

A The Wall Street Journal legújabb havi felmérésében 52 gazdasági elemzőt kérdezett meg, akik szerint az idei harmadik negyedévben már visszatér a gazdasági növekedés, a recesszió augusztusban ér véget.

A szakértőknek csupán 18 százaléka számít arra, hogy még az idén kamatot emel az amerikai jegybank (Fed), 32 százalékuk szerint a jövő év első felében lesz az első kamatemelés, 36 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy 2010 első félévének végéig marad a jelenlegi, nullához közeli ka matszint. A többiek szerint 2011-ig változatlan marad az alapkamat.

Az elemzők szerint a jövő év végéig nem emelkedik jelentősen az olajár. Azzal számolnak, hogy a WTI amerikai olajfajta hordónkénti ára 72 dollár körüli lesz 2010 decemberében, ami megegyezik a jelenlegivel.

A munkanélküliség kapcsán arra számítanak, hogy annak szintje 9,9 százalék lesz az idei év végén, egy évvel később pedig 9,4 százalék. A mostantól számított következő 12 hónapban további közel egymillió állás szűnik meg.A szakértők többsége szerint 2010 közepéig tovább csökken a lakóingatlanok ára, majd közel egy évig stagnál majd.