Vágólapra másolva!
A GDP változásának valaha mért legrosszabb adatát hozták nyilvánoságra csütörtökön Japánban. A távol-keleti ország a második világháború utáni korszak legmélyebb recessziójával küzd, de már látszanak a kilábalás jelei is.
Vágólapra másolva!

Japán gazdasági teljesítménye éves szinten 14,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. A helyi statisztikai hivatal előzetes számításai a bruttó hazai termék (GDP) 15,2 százalékos csökkenését jelezték, ez azonban nem változtat azon, hogy a világ második legnagyobb gazdasága még sohasem zsugorodott ekkora mértékben azóta, hogy 1955-ben elkezdték a méréseket.

A GDP visszaesése 2008 negyedik negyedévéhez képest 3,8 százalékos volt (elemzők 4 százalékos csökkenésre számítottak). Japánban így jóval súlyosabb helyzet alakult ki, mint az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb gazdaságában, amely 5,7 százalékkal zsugorodott az első negyedévben.

Japánt azért érinti ilyen súlyosan a fogyasztásnak a válság nyomán világszerte megfigyelhető visszaesése, mivel elektronikai és járműipari cégeinek többsége külföldi piacokra termel. Az export negyedéves összevetésben rekord mértékben, 26 százalékkal csökkent, a beruházások 8,9 százalékkal estek vissza, a lakossági fogyasztás 1,1 százalékkal maradt el az előző negyedévitől.

A második negyedév viszont valamivel jobban indult Japánban: áprilisban bővült az ipar kibocsátása és lassult az export zuhanása. A vállalatok megrendeléseit elsősorban a 600 milliárd dollár értékben infrastrukturális fejlesztéseket indító Kína gyarapítja. A munkanélküliség ugyanakkor áprilisban hatéves csúcsra, 5 százalékra szökött, az ipari üzemek messze vannak a teljes kapacitásuktól.

A lakosság összességében bízik benne, hogy a legrosszabbon már túljutott a gazdaság, áprilisban a fogyasztói bizaomi index 10 havi csúcsra emelkedett. Az elentronikai cikkek belföldi eladásai 20 százalékkal nőttek, miután a kormány programot indított a környezetbarát termékek vásárlásának ösztönzésére - emlékeztet a Bloomberg hírügynökség.