Vágólapra másolva!
A gazdasági lehetőségeket a meglévő kapcsolatok ellenére sem használja ki eléggé Horvátország és Magyarország, a mindkét országban érezhető recessziót pedig némiképp enyhítheti az európai uniós közös programok elindítása - vélekedett Horvátország tiszteletbeli konzulja azon a horvát-magyar kamarai találkozón, amelyet szerdán rendeztek Nagykanizsán.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Karagics Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy mindkét állam nagyjából azonos gazdasági problémákkal küzd, bár a horvátok derűlátóbbak a kilábalás gyorsaságát illetően. A gazdasági válság negatív hatásait viszont csökkentheti a nemrég meghirdetett, uniós támogatású programok indítása.

Gátai Éva, a zágrábi székhelyű Magyar-Horvát Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója azt mondta: a két ország közötti áruforgalomban 20-30 százalékos visszaesés tapasztalható az év eleje óta, ezzel együtt azonban megnőtt a cégek érdeklődése a kamaránál. Az esetek többségében partnert keresnek a vállalkozások a több mint 80 tagot számláló szervezetnél, amely a horvát és a magyar cégek közötti kapcsolatfelvételt segíti, de érdekképviseletet és szolgáltatási tevékenységet is nyújt.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett találkozón Muraköz (Medimurje), Verőce (Virovitica), Varasd (Varazdin) és Belovár (Bjelovár) megyei gazdasági kamarái is bemutatkoztak. Elhangzott, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokban a határmentiség ellenére is csak a 7-8. helyen szerepel Magyarország.

A főként mezőgazdasággal, feldolgozóiparral, kereskedelemmel foglalkozó horvát megyék a harmadik piacokon való közös fellépésben vagy az építőiparban látnak lehetőséget, amelyhez a vásáraikon történő megjelenést kínálták a magyar cégeknek.

Polay József, a házigazda kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon átnyúló programok közül éppen az üzleti partnerek keresésére, találkozók, szakmai rendezvények szervezésére, de akár elektronikus üzleti piactér létrehozására érdemes közös pályázatot benyújtani.