Vágólapra másolva!
Olaszországban 29 éve nem tapasztalt mértékben, éves szinten 6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben. Hat százalékos GDP-csökkenésre 1980 óta nem volt példa Olaszországban.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az olasz statisztikai hivatal (Istat) szerdán közzétett végleges adatai szerint az előző negyedévhez képest 2,6 százalékkal csökkent a GDP. Az Istat az előzetes számítások alapján kisebb, éves szinten 5,9 százalékos, 2008 utolsó negyedévéhez viszonyítva pedig 2,4 százalékos visszaesést valószínűsített.

A római központi bank előrejelzése szerint a 0,8 százalékos tavalyi GDP-csökkenés után az idei év egészében 5 százalék körüli lehet a visszaesés. Ha ez valóban így alakul, akkor 2009 lesz a második világháború utáni korszak leggyengébb éve az olasz gazdaságban, amely a negyedik legnagyobb az európai kontinensen.

Az ipari termelés ugyanakkor meglepetésre havi szinten 1,1 százalékkal bővült áprilisban, miután márciusban még 4,5 százalékos csökkenést regisztráltak. Vélekedések szerint a növekedés arra utal, hogy a második negyedévben enyhül a recesszió. "A nehezén már túl vagyunk" - nyilatkozott szerdán Claudio Scajola ipari miniszter, aki szerint azonban a gazdaság csak hosszan tartó lábadozás után talál magára.