London lassuló magyar inflációt jósol

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők a 3 százalékos célszint környékére, néhány esetben az alá visszalassuló éves magyarországi inflációt jósolnak májusról. #
Vágólapra másolva!

Az MTI által a csütörtökön esedékes adatismertetés előtt kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni befektetési és elemző cégek - 4cast, Citi, HSBC, Bank of America-Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs, Barclays Capital - viszonylag szűk sávban mozgó, 2,8-3,1 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi májusi inflációra.

Az előrejelzések átlaga 3,01 százalék, a tipikus várakozás 3,1 százalék volt. Áprilisban 3,4 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A várakozási sáv alján lévő, 2,8 százalékos előrejelzést a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzői adták. A cég előrejelzése szerint az alapszintű dezinfláció és a kedvező bázishatások vitték a 3 százalékos célszint alá a múlt havi magyar inflációt, amely csak a nyersanyagárak emelkedése miatt nem csökkent még meredekebb ütemben.

A cég elemzői megjegyzik ugyanakkor, hogy a dezinflációs folyamatot az utóbbi időszakban hatósági árintézkedések is lassították, és további torzító hatás várható az áfa-emeléstől, amelynek nyomán a Bank of America-Merrill Lynch szerint az év második felében 6,5 százalékig ugorhat meg az éves inflációs ütem.

A JP Morgan bankcsoport 3,1 százalékos tizenkét havi fogyasztóiár-inflációt jósol a múlt hónapról az áprilisban mért 3,4 százalék után. A ház előrejelzése szerint a májusi infláció azért nem lassult még nagyobb mértékben, mert a múlt hónapban valószínűleg még folytatódott a forint korábbi gyengülésének átszűrődése a tartós fogyasztási termékek árszintjébe.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének előrejelzése is 3,1 százalékos májusi magyarországi inflációt jósol. A cég elemzői szerint a teljes kosárra számolt éves inflációs ütemek júliusig 3 százalék körül maradnak, onnantól az áfa-emelés az év végéig 7 százalék felé emeli majd a számokat.

A Barclays Capital befektetési társaság 3,0 százalékos májusi magyarországi éves inflációs előrejelzést adott, és innen további dezinflációt vár az áfa-emelés júliustól érvényesülő áremelő hatásáig.