Vágólapra másolva!
Szlovéniában éves szinten 8,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben. Szlovénia két évig az euróövezet legnagyobb gazdasági növekedést produkáló országa volt, 2008 utolsó negyedében viszont már 0,8 százalékkal csökkent a GDP, az idei első negyedévi visszaeséssel pedig a délszláv állam hivatalosan recesszióba került.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az első negyedben az ipari termelés 20,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a beruházások pedig 32,2 százalékkal estek vissza, miközben a munkanélküliség a tavaly decemberi 7 százalékról márciusra 8,4 százalékra emelkedett.

A megtermelt javak nagyjából 70 százalékát exportáló országban a második negyedév első adatai nem jeleznek enyhülést; áprilisban az ipari termelés minden korábbinál nagyobb mértékben, éves szinten 24,9 százalékkal csökkent.

Az export áprilisban 29,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a behozatal 34,9 százalékkal esett a szlovén statisztikai hivatal szerdán közzétett jelentése szerint.

"Szlovénia jobban megérzi a válságot, mint a többi uniós tagállam, mert kicsi és export-orientált ország" - mondta Mitja Gaspari fejlesztési miniszter. A kormány előrejelzése szerint a költségvetési hiány idén eléri a GDP 6 százalékát. 2008-ban 0,9 százalék volt a hiány, amely idén főként az elmaradó adóbevételek és a válság enyhítésére fordított összegek miatt duzzad a tavalyi bő hatszorosára.

Elemzők szerint az év egészében 4 és 6 százalék közötti lesz a GDP-csökkenés. A kormány tartja magát a korábbi, 4 százalékos zsugorodást valószínűsítő előrejelzéséhez. Szlovéniában 2007-ben vezették be az eurót. Az euróövezetben az első negyedévben átlagosan 4,8 százalékos volt a gazdasági visszaesés.