Válság elleni alapot indít Moszkva, Minszk és Jereván

Vágólapra másolva!
Az Eurázsiai Gazdasági Közösség (EvrAzEsz) tagállami és Örményország válságellenes alap létrehozásáról írtak alá szerződést kedden Moszkvában - jelentette be Vlagyimir Putyin a szervezet moszkvai államközi tanácsülése után kedden. A 10 milliárd dolláros alap legnagyobb részét, 7,5 milliárd dollárt Oroszország adja, és a működését a tervek szerint még idén megkezdő alap elnökévé Alekszej Kudrin orosz pénzügyminisztert nevezték ki.
Vágólapra másolva!

Putyin azt is bejelentette, hogy ugyancsak idén megkezdi működését a tagállamok - Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán - fejlett technológiák központja.

A tanácskozáson a kormányfő az orosz gazdaság helyzetéről elmondta: gyakorlatilag teljesen leállt a tőkekiáramlás, ami az orosz gazdaság iránti bizalom megszilárdulásának a jele. Emellett újra növekedőben vannak az orosz gazdaság nemzetközi tartalékai: februárban 386 milliárd dollárra csökkentek, de június elejére 404 milliárdra nőttek.

Putyin szerint nem szükséges jelentős mértékben módosítani a költségvetést még akkor sem, ha az olajárak emelkedése nem bizonyul tartós tendenciának. Az olajár növekedése lehetővé teszi a költségvetési hiány csökkentését. Emlékeztetett rá, hogy az idei évre szóló költségvetés összeállításakor a 41 dolláros hordónkénti olajárból indultak ki, de ez időközben 60 dollár fölé emelkedett.

Elmondta azt is, hogy az adóterhek csökkentése következtében mintegy 700 milliárd rubel maradt a gazdaságban.

Hangsúlyozta, hogy az állam ellenőrzése alatt tartja a reáljövedelmek alakulását, és így ezek egy év alatt csupán kis mértékben, 1 százalékkal csökkentek. Az állam nem adta fel a gazdaság fejlesztésére és a szociális garanciák erősítésére vonatkozó terveit - tette hozzá.

Úgy vélte, a kereskedelmi egyenlegben a második félévben még nagyobb lesz az aktívum, mint az első félévben volt. Az infláció az év eleje óta 6,8 százalékot tesz ki, míg tavaly az év azonos időszakában 7,7 százalék volt - mondta, és beszámolt arról, hogy egyre többen újra bankba viszik a pénzüket, és a betétek összege év eleje óta 1,6 százalékkal nőtt.

A gázkitermelés a kormányfő szerint év eleje óta 19,3 százalékkal csökkent, de a jelek szerint a második félévben ez kiegyenlítődik majd. Hozzátette, hogy a legjelentősebb vásárlók a gáz árának csökkenését várják, ami be is következik. A kőolaj-kitermelés a tavalyi szinten van, és a FÁK-tagállamokon túli országokba irányuló export 3,1 százalékkal nőtt - mondta.

Putyin hangsúlyozta, hogy az állam továbbra is felelősségteljes valutapolitikát szándékozik folytatni, és nem engedi meg, hogy a rubel árfolyama erős ingadozásoknak legyen kitéve. Mint mondta, a rubel jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben megerősödött: februárban egy dollár 36 rubelt ér, jelenleg mintegy 30 rubel az árfolyam.